Šest godina bez Vučića na proslavi RS, stigla zamena – sin umesto oca

Obavezno pročitajte

Tradicija da se u ulozi predsednika države Aleksandar Vučić ne pojavljuje na proslavi Dana Republike Srpske, nije prekinuta. Zbog čega? U analizi odgovora na to pitanje, jedni zaključuju da Vučić i Dodik više nemaju tako dobar odnos, drugi poručuju da to što se predsednik Srbije tamo ne pojavljuje, ne znači da ne šalje identične poruke kao i Dodik.

Sve je isto, čak i njega nema. 9. januara Vučić opet piše čestitku, ne dolazi, a Dodik sada već 31. put ponavlja istu poruku o otcepljenju.

- Advertisement -

„Mi smo tog 9. januara te 1992. forrmirali Republiku Srpsku da bude nezavisna država, a ne da bude u bilo čijem delu“, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik poziva na ujedinjenje Srba, ali u kojoj meri je u ovom trenutku, pogotovo nakon poslednjih izbora u RS, on lično ujedinjen sa Vučićem.

„I Dodiku i Vučiću, ali i svakom narednom predstvaniku vlasti i u Srbiji i u Srpskoj ne da odgovara, nego je prirodno potreba da makar za javnost imaju najbolje moguće odnose sa drugom stranom, ali mi ti njihovi međusobni odnosi ne deluju kao što su nekad bili, pa Vučić možda čak sa ovim što ćemo mi sada pet dana da pričamo o tome zašto mu je tamo bio sin, možda prikriva temu zašto se on nije pojavio“, ocenjuje politikolog Boban Stojanović.

Drugi smatraju da Dodik ipak ne vodi samostalnu politiku. Vučić jeste bio odsutan, ali je scenarijom proslave u Istočnom Sarajevu sa vojničkim koračnicama i ordenom za Vladimira Putina, uspeo da ostvari svoju nameru, objašnjava novinar Vukašin Obradović.

„Da poruči zapadnim partnerima da on osim drugih aduta ima i taj, a on se zove Milorad Dodik i RS i da zapadni partneri moraju da vode računa o njegovim zahtevima i onome što on traži od njih“, dodaje Obradović.

A u ime tih zapadnih partnera oglasio se i visoki predstavnik u BIH.

„Zabrinut sam zbog 9. januara, ali i zbog odluke parlamenta u Banjaluci da krene putem suprotnim odlukama suda i države. Postepena razgradnja Bosne i Hercegovine je ono što je za mene pravi problem. Međunarodna zajednica, a pre svega Evropska unija, treba da zaustave secesionističke tendencije“, kazao je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

I nije samo Vučić preskočio proslavu Dana RS. Nije bilo ni premijerke, a ni srpskog patrijarha Porfirija, kome je Dodik dodelio orden.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu