SERGEJ ŠOJGU: Zapad želi da uništi rusku ekonomiju, NATO formira sistem kolektivne odbrane na našoj granici

0
35

Zapad je zainteresovan da uništi rusku ekonomiju i vojni potencijal, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Pored toga, NATO želi da formira sistem kolektivne odbrane na granici sa Rusijom.

„Glavni cilj destruktivnih napora kolektivnog Zapada je, naravno, Rusija – uništenje njene ekonomije, vojnog potencijala, lišavanje mogućnosti da vodi nezavisnu spoljnu politiku“, rekao je Šojgu na sastanku zajedničke komisije ruskog i beloruskog ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, Vašington nastoji da iskoristi trenutnu situaciju „da zadrži globalno liderstvo i maksimalno oslabi druge zemlje, uključujući i svoje saveznike u Evropi“.

Ruski ministar je istakao da zapadne zemlje podstiču eskalaciju sukoba u Ukrajini.

„Ukrajinske Oružane snage se stalno pumpavaju savremenim oružjem i municijom. NATO im daje obaveštajne informacije, direktno im se ukazuju ciljevi, šalju im svoje vojne savetnike, prebacuju se strani plaćenici u Oružane snage Ukrajine, dok se protiv nas vodi informativni i sankcioni rat“, rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, „kijevski režim pribegava zabranjenim metodama borbe, uključujući terorističke napade, naručena ubistva, granatiranje civila teškim oružjem, koriste ih kao živi štit“.

„Ali zapadne zemlje se trude da sve ovo ne primećuju. Štaviše, ohrabruju eskalaciju sukoba u Ukrajini“, zaključio je ruski ministar odbrane.

NATO povećao svoje prisustvo kod ruskih granica 2,5 puta

Šojgu je objasnio da NATO želi da formira sistem kolektivne odbrane u blizini ruskih granica.

„Nove multinacionalne bataljonske taktičke grupe formiraju se u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj. Od februara 2022. godine veličina grupe je uvećana za 2,5 puta i iznosi više od trideset hiljada ljudi, kratkoročno može čak i da se poveća“, rekao je ministar.

„Alijansa namerava da pređe sa obuzdavanja Rusije svojim prisustvom na isturenim pozicijama na formiranje pravog sistema kolektivne odbrane na istočnom krilu, blizu naših granica“, rekao je Šojgu.

„U istočnoj i centralnoj Evropi, kao i u baltičkim zemljama, raspoređene su oružane snage vanregionalnih država NATO-a“, rekao je ministar.

Ostavite komentar