SERGEJ ŠOJGU: SAD su sa saveznicima izvršile eroziju svetske bezbednosne arhitekture

Obavezno pročitajte

Vašington i njegovi saveznici su izvršili ozbiljnu eroziju svetske bezbednosne arhitekture u pokušajima da održe globalnu dominaciju, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sednici ministara odbrane država-članica Šangajske organizacije za sadanju (ŠOS) u Nju Delhiju.

„Pokušavaju da sačuvaju globalnu dominaciju, SAD su sa saveznicima izvršili ozbiljnu eroziju svetske arhitekture bezbednosti. Prema njihovoj inicijativi je pokrenut proces sloma i demontaže ključnih sporazuma o kontroli naoružanja i jačanju poverenja“, rekao je Šojgu.

- Advertisement -

Podsetio je da je Vašington u početku jednostrano prekinuo dejstvo sovjetsko-američkog Sporazuma o protivraketnoj odbrani, otkazao ratifikaciju Ugovora o adaptaciji sporazuma o običnim oružanim snagama u Evropi, a zatim je i napustio Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kraćeg dometa i Sporazum o otvorenom nebu.

Ruski ministar odbrane je naveo da se današnji sastanak sa kolegama iz Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) održava u vreme izuzetno nestabilne međunarodne situacije.

„Dešavaju se kardinalne, dinamične i nepovratne promene u procesu uspostavljanja novog multipolarnog sveta. Ovome se aktivno suprotstavlja kolektivni Zapad“, istakao je ministar odbrane Rusije.

On se osvrnuo i na to da SAD formiraju u Azijsko-pacifičkom regionu front za obuzdavanje Kine, kao i na to da su radikalne ekstremističke grupe, koje su se učvrstile na teritoriji Avganistana, pojačale akcije u susednim republikama.

„To zahteva od nas jasnu koordinaciju i jačanje napora da se suprotstavimo terorizmu, separatizmu i ekstremizmu, kao i da preduzmemo mere za stabilizaciju situacije u regionu“, rekao je Šojgu.

Šojgu je istakao da je neophodno da se u okviru ŠOS-a razvije mehanizam razmene informacija u sferi vojne bezbednosti i saradnje sa akcentom na sprovođenje zajedničkih obuka.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen srpski ratni veteran na Jarinju, po ulasku na KiM mu se gubi svaki trag!

Sinoć nešto posle jedanaest časova na administrativnom prelazu Jarinje, pripadnici šiptarske policije uhapsili su srpskog borca, koji je vozilom...

Još priča na sličnu temu