20.7 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

SERGEJ ŠOJGU: Mnogi Ukrajinci nisu prihvatili politiku Kijeva i govor mržnje prema Rusiji

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Mnogi Ukrajinci nisu prihvatili politiku Kijeva koja je usmerena na rehabilitaciju nacizma, kao ni govor mržnje prema svemu što je povezano sa Rusijom, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na Međunarodnom antifašističkom kongresu.

„Posebna tema je neonacizam u Ukrajini. Zvanični Kijev je otvoreno sebe proglasio naslednikom krvavih ukrajinskih ekstreista. Vrhovna rada je militante OUN-UPA (Ukrajinska ustanička armija bila je oružano krilo Organizacije ukrajinskih nacionalista, a u Rusiji je zabranjena i proglašena za ekstremističku organizaciju) proglasila borcima za nacionalnu nezavisnost. Posle raspada Sovjetskog Saveza, Vašington je učinio sve da od Ukrajine stvori antipoda Rusiji. Promovisano je zakonodavstvo koje zabranjuje ruski jezik, ruske medije, rusku kulturu – sve što je povezano sa našom zemljom“, rekao je Šojgu.

- Advertisement -

On je naglasio da mnogi u Ukrajini nisu prihvatili takvu politiku, pa ni stanovnici Donbasa koji se nisu prepustili režimu na vlasti u njegovim nacističkim težnjama. Šojgu je zaključio, da je upravo tada protiv njih pokrenuta brutalna kaznena operacija.

Specijalna vojna operacija pokrenuta zbog pretnji po bezbednost Rusije

Odluka o specijalnoj vojnoj operaciji doneta je zbog neprihvatljivih pretnji ukrajinskih vlasti po bezbednost Rusije, izjavio je ministar odbrane Rusije.

„Tokom osam godina, režim u Kijevu je počinio očigledne zločine protiv građana Donjecke i Luganske Narodne Republike. Poginulo je na hiljade nevinih ljudi, uključujući i decu. Istovremeno je i Severnoatlanska Alijansa počela da vojno osvaja ukrajinske teritorije. Kijev se orijentisao na ulazak u NATO. Sve to je stvorilo neprihvatljive pretnje po bezbednost Rusije“, rekao je Šojgu.

- Advertisement -

Istakao je da je u februaru pokrenuta specijalna vojna operacija i da je njen glavni cilj zaštita stanovnika Donbasa od genocida kijevskog režima.

Pojasnio je da su se prvih dana specijalne operacije ruske oružane snage suočile sa nehumanom taktikom ukrajinskih jedinica.

„Ukrajinski vojnici i vojnici ekstremističkih bataljona se kriju u gradskim četvrtima, civilno stanovništvo koriste kao živi štit, a stambene zgrade i objekte socijalne i energetske infrastrukture koriste kao uporišta. Prilikom poraza i povlačenja oni namerno uništavaju sve oko sebe, samo da ne bi ostalo ništa za civile. Takvu su taktiku tokom Drugog svetskog rata imali i nemački nacisti“, naglasio je on.

Šojgu je konstatovao da se to objašnjava sastavom ukrajinske vojske, jer su se posle antiustavnog prevrata pojavile nove strukture – takozvani nacionalni bataljoni koji su bili vođeni idejom neonacizma i rasne netrpeljivosti prema svima za koje smatraju da nisu Ukrajinci.

Zabrana Rusima da uđu u EU je manifestacija nacističke politike

Ideja da se svim Rusima zabrani ulazak u zemlje Evropske unije je manifestacija nacističke politike izjavio je Šojgu.

On je naveo da se fundamentalni principi svetskog poretka, pravne i političke ocene Nirnberškog tribunala sve više ignorišu i revidiraju od strane pojedinih zemalja, posebno baltičkih zemalja.

U Estoniji i Letoniji su postali tradicionalni marševi SS neonacističkih formacija, a ratnim zločincima su podignuti spomenici i obelisci. Na ulicama u litvanskim gradovima se otvoreno čuju nacističke parole“, rekao je on.

Ruski ministar odbrane je otvarajući kongres citirao Georgija Dimitrova koji je fašizam nazvao zverskim šovinizmom, srednjevekovnim varvarstvom i neobuzdanom agresijom protiv drugih naroda i država.

„Tokom 30-ih godina prošlog veka fašistički i diktatorski režim je ustanovljen u Španiji, Portugaliji, Rusmuniji, Hrvatskoj i u još nekim zemljama. Najradikalnija i najagresivnija njegova forma je bio nemački nacizam“, istakao je Šojgu.

Podvukao je da je dolazak nacional-socijalista na vlast bio uslovljen njihovim finansiranjem međunarodnim kapitalom, kao i da je finansijsko-ekonomska saradnja angloameričkih i nacističkih krugova bila jedan od osnovnih faktora oji su doveli do Drugog svetskog rata .

Podsetio je da je najveća agresija bila ispoljena na Sovjetski Savez kada je poginulo 27 miliona ljudi. Naveo je da takvu cenu nije platila nijedna država na svetu, jer od ukupnog broja žrtava, skoro 14 miliona su bili civili. To je direktna posledica nacističke politike koju su osvajači sprovodili, smatra Šojgu.

Ruski ministar odbrane je podvukao da su lekcije iz istorije slabo naučili oni koji se oslanjaju na svoju snagu i vrše nasilje.

„Bombardovanje Jugoslavije, rat u Avganistanu, Iraku i Libiji, terorističke strukture u Siriji, svi ovi i slični zločini imaju konkretne inicijatore i izvršioce. Odgovornost za takve akcije i njihove posledice su na rukovodstvu Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a“, zaključio je ruski ministar odbrane.

Prvi Međunarodni antifašistički kongres održava se u okviru vojno-tehničkog foruma „Armija-2022“ u izložbenom prostoru „Patriot“ u Podmoskovlju. Cilj kongresa je da se ujedine napori svetske zajednice u borbi protiv ideologije nacizma u bilo kom obliku.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti