20.7 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

SERGEJ ŠOJGU: Meljemo zapadno „superoružje“ u Donbasu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Specijalna vojna operacija u Ukrajini označila je kraj jednopolarnog sveta, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na otvaranju Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, organizovanoj u okviru vojnog foruma „Armija 2022“.

„Početak specijalne vojne operacijeu Ukrajini označio je kraj jednopolrnog sveta. Mnogopolarnost je postala realnost. Jasno su se ocrtali polovi tog sveta“, rekao je Šojgu.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, glavna razlika među tim polovima je u tome što jedni poštuju interese suverenih država, uvažavaju kulturno-istorijske osobenosti zemalja i naroda, dok ih drugi prenebregavaju.

Šojgu je istakao da se sistem globalne bezbednosti radikalno menja, a da je bezuslovna dominacija SAD i njihovih saveznika ostala u prošlosti.

Ruski ministar je, takođe, istakao da je specijalna operacija razvejala mit o „superoružju“ koje Zapad isporučuje Ukrajini i koje je, navodno, sposobno da preokrene situaciju na frontu.

- Advertisement -

„Prvobitno se pričalo o isporukama protivtenkovskih kompleksa ‘džavelin’, nekakvim ‘unikatnim’ bespilotnim letelicama. U poslednje vreme ulogu superoružja zapadnjaci daju višecevnim raketnim bacačima ‘himars’ i dalekometnim haubicama. Ipak, i to naoružanje se melje u borbama“, rekao je Šojgu, ocenjujući da to naoružanje nije suštinski uticalo na tok situacije na frontu.

Kijev krije od javnosti ogromne gubitke

Govoreći o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini Šojgu je istakao da su gubici ukrajinskih oružanih snaga ogromni, a da kijevsko rukovodstvo krije realne cifre, ali svedočenja ratnih zarobljenika daju predstavu o realnoj slici u redovima ukrajinskih oružanih formacija.

Šojgu je naglasio da se uloga Kijeva u zapadnoj taktici vođenja borbenih dejstava svodi na postavljanje žive sile kao potrošnog materijala.

„Time se objašnjavaju ogromni gubici oružanih snaga i formacija teritorijalne odbrane Ukrajine u ljudstvu, dok realne cifre poginulih vojnika i mobilisanih, takozvanih snaga teritorijalne odbrane, kijevsko rukovodstvo krije. Ipak, vremenom će ti podaci postati dostupni javnosti“, rekao je Šojgu i dodao da realnu predstavu o onome što se događa s druge strane fronta daju svedočenja ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Prema njegovoj oceni, napori NATO-a su usmereni na produžavanje agonije kijevskog režima, iako ni u samoj Alijansi niko ne sumnja u to da će ciljevi ruske vojne operacije biti ispunjeni.

„U Ukrajini se ruskim vojnicima suprotstavljaju ujedinjene snage Zapada, koje upravljaju rukovodstvom te zemlje u hibridnom ratu protiv Rusije“, rekao je Šojgu o dpdap da dejstva oružanih snaga Ukrajine planiraju i koordinišu inostrani vojni savetnici.

„NATO je zbacio maske. Agresivni karakter bloka prestao je da se krije iza formulacija o isključivo odbrambenoj usmerenosti koalicione delatnosti. Danas su u dokumentima za strateško planiranje Alijanse potvrđene pretenzije ka globalnoj dominaciji“, naveo je ministar i dodao da su u sferi interese Severnoatlantskog saveza Afrika, Bliski istok i Azijsko-pacifički region.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti