23.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

SERGEJ LAVROV: Zapadne elite se vode logikom jučerašnjeg dana i žmure na pojavu novih centara moći

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je kao fantastično priznanje izjavu šefice nemačke diplomatije Analene Berbok da će građani Nemačke morati da pate da bi podržali Ukrajinu.

Analena Berbok je u sredu izjavila da joj je važnije da održi obećanje dato Ukrajini nego ono što misle nemački birači.

- Advertisement -

„Opsednutost rusofobijom se ispoljava u svemu. Bukvalno danas sam čitao da je juče gospođa Analena Berbok, ministarka inostranih poslova Nemačke izjavila: ‘Da, naši građani pate, moraćemo da patimo, jer ćemo podržavati Ukrajinu bez obzira na sve’. Fantastično priznanje! Prosto fantastično priznanje, koje pogađa upravo u srž razgovora o neophodnosti prevremenih izbora u čitavom nizu evropskih država“, rekao je Lavrov tokom susreta sa studentima i profesorima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose.

Lavrov je dodao da se zapadne elite u celini rukovode logikom jučerašnjeg dana, promovišući jednopolarni svet uprkos objektivnim tendencijama koje diktiraju da se prizna realno pojavljivanje i jačanje novih centara ekonomskog razvoja, finansijske moći i političkog uticaja.

Ti centri, kako je rekao Lavrov, „imaju osećaj dostojanstva, žele da brane svoje legitimne interese, da poštuju tradiciju svojih hiljadugodišnjih civilizacija“ i ne žele slepo da prihvataju obrasce liberalnih vrednosti.

- Advertisement -

Šef ruske diplomatije je, takođe, skrenuo pažnju na izjave vicekancelara, ministra ekonomije Nemačke Roberta Habeka, da je potrebno staviti tačku na nacionalne interese u Evropi“.

„To je, takođe, veoma indikativno“, dodao je Lavrov.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti