19.5 C
Belgrade
nedelja, 25 septembra, 2022

SERGEJ LAVROV: Zapad pokrenuo nečuveni hibridni rat protiv Rusije

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Hibridni rat Zapada protiv Rusije je nečuven, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Već dugi niz godina Zapad je poveo pravi hibridni rat protiv Rusije koji je, nakon iznuđenog početka specijalne vojne operacije, postao bez presedana“, rekao je Lavrov na sastanku Poslovnog saveta pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, Zapad ima za cilj da uništi rusku ekonomiju, gurne zemlju na marginu svetske politike i uz pomoć sankcija „podrije stabilnost“ Rusije.

On je napomenuo da prioritet Ministarstva ostaje promovisanje izgradnje održivih veza „sa svim zainteresovanim stranim partnerima“ na osnovu saradnje uz uzajamno poštovanje.

Lavrov je primetio da je globalna ekonomska kriza uzrokovala preispitivanje veza u toj oblasti i da se u svetu govori o formiranju novih ekonomskih mehanizama koje Zapad ne kontroliše.

- Advertisement -

„Usled globalne krize, koju su izazvale SAD i njeni sateliti, nastavlja se sistemsko preispitivanje i preformatiranje ekonomskih veza… Radi se o proširenju upotrebe nacionalnih valuta, suverenih platnih sistema, postepenom smanjenje uloge dolara i evra u međunarodnoj trgovini i, uopšte, stvaranje nove infrastrukture koju Zapad ne kontroliše i kojom ne manipuliše“, istakao je ministar.

Prema rečima ministra, Zapad je dosadašnje mehanizme ekonomske saradnje koristio da ojača svoju dominaciju na štetu drugih zemalja. Novi mehanizmi mogli bi da obuhvate međunarodne transportne koridore i proizvodne lance.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti