SERGEJ LAVROV: Zapad mora postati svestan nove realnosti

0
85

Za Rusiju apsolutno nije od principijelnog značaja da li zapadne zemlje priznaju ulazak novih regiona u njen sastav, ali bi bilo ispravnije kada bi one bile svesne nove realnosti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Apsolutno nije od principijelnog značaja. Naravno, ispravnije bi bilo kada bi sve zemlje sveta bile svesne nove realnosti, koja je bila neizbežna. To potvrđuje ogroman broj pravnih argumenata, uključujući i Povelju Ujedinjenih nacija, u kojoj je utvrđen princip ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda, kao i Deklaraciju Generalne skupštine UN, koja precizno razjašnjava da su svi dužni da poštuju teritorijalnu celovitost onih država koje imaju vlade koje priznaju pravo na samoopredeljenje i predstavljaju ceo narod koji živi na teritoriji neke zemlje““, rekao je Lavrov novinarima.

Prema njegovim rečima, režim aktuelnog predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, kao i njegovog prethodnika Petra Porošenka, ne poštuje te kriterijume.

„Sada se realizuje scenario koji je diktiran samim životom i koji se oslanja na slobodnu volju građana“, rekao je Lavrov.

Po rečima Lavrova, većina zemalja shvata da je Rusija u pravu.

„Garantujem vam da velika većina zemalja odlično shvata da smo mi u pravu. Nemaju svi hrabrosti, pa ni snage da objektivno govore o tome direktno. Siguran sam da će istina naći svoj put“, rekao je šef ruske diplomatije.

On je naglasio da se sada, u slučaju sa referendumima u LNR, DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti realizuje scenario koji se oslanja na slobodnu volju ljudi.

„Bilo kakvi drugi pokušaji, veštačka eskalacija konfrontacije, veštačka mobilizacija antiruskih snaga, pretnje i ucene – sve je to antiistorijsko“, rekao je Lavrov.

Ostavite komentar