20.2 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

SERGEJ LAVROV: Situacija sa posetom Srbiji je nezamisliva

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da Moskva nije mogla ni da zamisli takvu odluku pojedinih zemalja NATO da zabrane dolazak ruskog šefa diplomatije, ukazujući da je time jednoj suverenoj zemlju, aludirajući na Srbiju, uskraćeno pravo na sopstvenu spoljnu politiku.

Naše odnose sa Srbijom niko neće uspeti da uništi, rekao je Lavrov na onlajn konferenciji za novinare pošto su Severna Makedonija, Grčka i Crna Gora zabranile prelet aviona iz Moskve do Beograda.

- Advertisement -

Lavrov je rekao da je pozvao ministra spoljnih poslova Srbije Nikolu Selakovića da u što skorije vreme poseti Rusiju i izrazio nadu da neće biti problema sa preletom aviona kojim će on leteti, kao u sadašnjem slučaju „kada je Brisel izgubio svoje lice“.

Mi smo planirali da razgovaramo o širokom dnevnom redu, o brzorazvijajućem strateškom partnerstvu, o međunarodnim poslovima. Očigledno briselski rukovodioci nisu hteli da nam daju platformu za razgoor u Beogradu, gde bismo potvrdili rusku poziciju po pitanju Kosova i BiH i podršku inicijatvi Beograda za Otvoreni Balkan, rekao je Lavrov i naglasio da je sada to „zatvoreni Balkan“.

Podsećamo, dolazak ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd otkazan je nakon što su zemlje u okolini Srbije zatvorile svoj vazdušni prostor za njegov avion.

- Advertisement -

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko obavestio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića na današnjem sastanku da je poseta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova zvanično otkazana, prenele su Novosti.

Kako je ranije potvrđeno iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora nisu dale dozvolu za prelet aviona kojim bi Lavrov trebalo da doputuje u Beograd.

Kako je naveo Vučić, o svemu će više govoriti na RTS u Dnevniku u 19:30.

- Advertisement -
SourceDanas
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti