SERGEJ LAVROV: SAD i NATO pokušavaju da zavladaju pacifičkim regionom

0
26

SAD i NATO pokušavaju da militarizacijom Azijsko-pacifičkog regiona zavladaju njim, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na Istočnom azijskom samitu koji se održava u Kambodži.

„SAD, njihovi saveznici i Severnoatlantska alijansa pokušavaju da zavladaju ovim prostorom. Ne tako davno predstavljen je koncept Indo-Pacifičke strategije. U okviru tih koncepata promovišu se formati koji nisu otvoreni za sve učesnike, koji se u stvari takmiče sa inkluzivnim strukturama koje su formirane oko ASEAN-a i koje uključuju militarizaciju ovog regiona sa očiglednim fokusom na obuzdavanje Kine, ograničavanje ruskih interesa u azijsko-pacifičkom regionu“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, NATO želi da igra vodeću ulogu u azijsko-pacifičkom regionu.

„NATO više ne govori da je to čisto odbrambeni savez. Bio je defanzivni kada su postojali Sovjetski Savez i Varšavski pakt. Od tada su oni svoju liniju odbrane, kada nema Varšavskog pakta, niti Sovjetskog Saveza – nije jasno od koga se brane – nekoliko puta pomerali blizu naših granica, a letos na samitu u Madridu objavili su da snose globalnu odgovornost i da je bezbednost evroatlantskih i Indo-Pacifičkog regiona nedeljiva“, rekao je ministar.

„To jest, oni, u stvari, tvrde da će ovde igrati vodeću ulogu i takozvana linija odbrane se već pomera na Južno kinesko more“, dodao je Lavrov.

Američka delegacija na čelu sa predsednikom Džozefom Bajdenom slušala je govor ruskog ministra.

Zajednička izjava o rezultatima Istočnoazijskog samita (EAS) nije bila usvojena, pošto su američka strana i njeni partneri insistirali na neprihvatljivoj oceni situacije u Ukrajini i oko nje, saopštio je Lavrov.

Ostavite komentar