SERGEJ LAVROV: Rusija zna zašto se bori u Ukrajini – Rusi moraju biti oslobođeni

Obavezno pročitajte

Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi zaštite Rusa i onih građana koji govore ruskim jezikom koje Ukrajina tlači kršeći sve međunarodne norme, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu ruskim medijima.

„Mi izvodimo našu specijalnu vojnu operaciju upravo zbog onih ljudi koji su ugnjetavani, kršeći sve međunarodne norme i principe, kršeći temelje na kojima je proglašena nezavisnost Ukrajine. Deklaracija o nezavisnosti izričito kaže da žele da budu neutralna, vanblokovska država i da će to biti. Otvoreno govore da su Rusima i građanima koji govore na ruskom u tom području i uopšte nacionalnih manjina obezbeđena sva prava i deklarativno govore da žele da žive u miru, dobrosusedstvu i slozi sa svim svojim susedima. Sve je to sada precrtano i predato na komadanje neonacistima koji su sad na vlasti u Kijevu“, rekao je Lavrov.

- Advertisement -

„I zato znamo za šta se borimo. Znamo da želimo da oslobodimo ove ljude od svake pretnje koju sadašnje ukrajinske vlasti mogu da stvore njihovim životima, njihovim tradicijama, njihovim porodicama“, naglasio je ministar.

Lavrov je dodao da „oni ne biraju istoriju i geografiju“, pa Rusija „nema pravo da te ljude ostavi da ih nacisti i rasisti raskomadaju“.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije, obraćanju Saveznoj skupštini, saopštio da je SVO pokrenut da bi zaštitio ljude, osigurao bezbednost zemlje, kao i da bi eliminisao pretnju koju predstavlja ukrajinski neonacistički režim.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Gašić doneo naredbu o produženju roka za predaju nelegalnog oružja

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić doneo je naredbu o produženju roka za predaju nelegalnog oružja. Kako je navedeno u „Službenom...

Još priča na sličnu temu