SERGEJ LAVROV: Pregovori o ukrajinskoj krizi mogući samo ako se budu poštovali interesi Rusije

Obavezno pročitajte

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija nije protiv održavanja pregovora po pitanju ukrajinskog konflikta ali da su oni mogući samo u slučaju ako se budu poštovali interesi Rusije.

„Više puta je i predsednik i drugi predstavnici Ruske Federacije govorili da Moskva ne odbija pregovore, ali da oni mogu biti isključivo na osnovu poštovanja naših interesa, zakonskih interesa, kao i naših zabrinutosti”, rekao je on.

- Advertisement -

„Kada neki međunarodni stručnjaci i predstavnici pojedinih zemalja pokušavaju da predstave inicijativu sa ciljem da Rusiju natera da sedne za pregovarački sto – to zapravo predstavlja simptom situacije koja je nastala kao rezultat linije Sjedinjenih Država o uspostavljanju potpune hegemonije u međunarodnim odnosima.

Trebalo bi da se radi o tome na kojim principima će se zasnivati novi svetski poredak koji nam je svima potreban umesto jednostranog svetskog poretka, odnosno svetskog poretka jednog hegemona”, naglasio je Lavrov.

Kako je rekao, tvrdnje Zapada trenutno nije vreme da se borbena dejstva u Ukrajini obustave i pokrenu pregovori predstavlja „beskrupulozan trik“

Govoreći o Prehrambenom sporazumu Lavrov je rekao da se deo koji se odnosi na ukidanje ograničenja na izvoz ruskog đubriva uopšte ne sprovodi, štaviše, situacija se pogoršava prenosi Tanjug.

Takođe je rekao i da je Rusija dala saglasnost da se sporazum produži za 60 dana, ali će nakon isteka tog perioda razmisliti da li je on uopšte svrsishodan. Lavrov je dodao i da će Rusija sarađivati sa Katarom i Turskom po pitanju izvoza žita mimo tog sporazuma.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen srpski ratni veteran na Jarinju, po ulasku na KiM mu se gubi svaki trag!

Sinoć nešto posle jedanaest časova na administrativnom prelazu Jarinje, pripadnici šiptarske policije uhapsili su srpskog borca, koji je vozilom...

Još priča na sličnu temu