SERGEJ LAVROV: Kurs Zapada u cilju izolacije Rusije pretrpeo potpuni krah

Obavezno pročitajte

Kurs Zapada u cilju izolacije Rusije doživeo je potpuni krah, a napori Vašingtona i njegovih satelita da nateraju međunarodnu zajednicu da živi po izmišljenom poretku zasnovanom na pravilima pretrpeli su fijasko, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Prirodno je što napori Vašingtona i njihovih satelita da tok istorije vrate unazad i nateraju međunarodnu zajednicu da živi u skladu s poretkom ‘zasnovanom na pravilima’ trpe fijasko. Pomenuću samo totalni krah kursa Zapada u cilju izolacije Rusije. Države koje čine većinu u svetu i gde živi 85 odsto stanovništva na planeti ne žele da vade kestenje iz vatre za svoje bivše kolonijalne metropole“, rekao je Lavrov u obraćanju učesnicima Svetske on-lajn konferencije o multipolarnosti.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, kretanje ka globalnoj multipolarnosti je sada činjenica, odnosno geopolitička realnost.

„Vidimo kako novi svetski centri, pre svega u Evroaziji, Azijsko-pacifičkom regionu, na Bliskom istoku, u Africi, Latinskoj Americi ostvaruju izuzetne uspehe u različitim oblastima, oslanjajući se pri tome na samostalnost, državni suverenitet i kulturno-civilizacijsku samosvojnost. Rukovode se svojim istinskim nacionalnim interesima, vode nezavisnu politiku na unutrašnjem i spoljnom planu. Više ne žele da budu taoci tuđih geopolitičkih igara i izvršioci tuđe volje“, istakao je Lavrov.

Ruski ministar je skrenuo pažnju i na suštinsko smanjivanje uloge G7 u svetskoj privredi u poslednjih 30 godina, dok za to vreme sve istaknutije postaju zemlje sa tržištima u razvoju.

„Prva ekonomija sveta po paritetu kupovne moći je sada Kina, koja je vešto uskladila tržišne mehanizme i državne metode upravljanja“, naveo je on.

Lavrov je istakao da se danas mora priznati da je nepovratan proces formiranja pravednijeg policentričnog sistema svetskog poretka.

„U zajedničkom je interesu da se multipolarna arhitektura ne zasniva na balansu straha, već na balansu interesa, opšteprihvaćenim normama međunarodnog prava, dijalogu različitih civilizacija uz uzajamno poštovanje“, istakao je šef ruske diplomatije.

Rusija, dodao je, ostaje deo avangarde međunarodnih napora da se ojačaju multipolarni, pravni i demokratski principi komunikacije među državama.

„Rusija će nastaviti aktivno da deluje u UN, uključujući Grupu prijatelja za zaštitu Povelje UN. Nastaviće da koordiniše svoje poteze sa saveznicima i istomišljenicima u ODKB, Evroazijskoj uniji, ZND, BRIKS, ŠOS“, zaključio je Lavrov.

Globalnu konferenciju o multipolarnosti inicirala je grupa politikologa iz Brazila, Indije, Kine a realizuje uz aktivno učešće Međunarodnog pokreta rusofila. Na konferenciji će učestvovati preko 120 eksperata iz više od 60 država.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen srpski ratni veteran na Jarinju, po ulasku na KiM mu se gubi svaki trag!

Sinoć nešto posle jedanaest časova na administrativnom prelazu Jarinje, pripadnici šiptarske policije uhapsili su srpskog borca, koji je vozilom...

Još priča na sličnu temu