SENAT: Počeo opoziv Trampu

Obavezno pročitajte

U američkom Senatu danas je počelo suđenje u procesu opoziva predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, što je četvrti slučaj u američkoj istoriji da se predsednik države suočava sa mogućim razrešenjem.

U trenutku početka opoziva američki predsednik nalazi se na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu.

- Advertisement -

Prva obaveza Senata, koje predvode republikanci, je izjašnjavanje o vremenskom okviru i pravilima čitavog procesa – što je predložio Mič Mekonel, lider većinskih republikanaca u Senatu, prenosi Glas Amerike.

Po rezoluciji koju je predložio Mekonel – predstavnici demokrata, koji u procesu opoziva obavljaju funkciju tužilaca kao i pravni tim predsednika Donalda Trampa, imaju po 24 sata u naredna tri dana da predstave svoje viđenje slučaja, ali u dokumentu se ne pominje da li će u procesu učestvovati svedoci, kao i da će biti odobreno predstavljanje novih dokaza.

Nakon što je dokument u Senatu predstavio Predsednik Vrhovnog suda SAD-a Džon Roberts – obratili su se Pet Sipiloni, zastupnik američkog predsednika i Adam Šif, jedan od demokrata koji zastupa Predstavnički dom – u kom je Donald Tramp opozvan.

Pet Sipiloni je rekao da zastupnici predsednika Trampa podržavaju rezoluciju senatora Mekonela koja, kako smatraju, može omogućiti pošteno suđenje.

„Proces može da počne. Rezolucija je zasnovana na dokumentu korišćenom u procesu vođenom u slučaju bivšeg predsednika Klintona. Stranama je omogućeno da otvoreno iznesu stavove. Verujemo da ćete, kada budete čuli naše prezentacij, biti sigurni da predsednik nije uradio ništa pogrešno. Slučaj ne postoji. Tražimo da usvojite rezoluciju – kako bi se proces otpočeo“, rekao je Sipiloni.

Adam Šif, predstavnik demokrata u suđenju u procesu opoziva, rekao je da u ime Predstavničkog doma izaražava protivljenje predloženoj rezoluciji, ističući da su demokrate iznele najozbiljnije optužbe protiv predsednika.

„Naveli smo da je vršio pritisak tako što je uslovljavao susret sa ukrajinskim predsednikom, koji je taj susret žarko želeo, tražeći protivuslugu za ličnu političku korist. Takođe, zaustavio je pomoć od 400 miliona dolara Ukrajini. Optužen je za opstruisanje Kongresa. Ako predsednik može da utiče na istragu onda se stavlja iznad zakona. Ne može biti osuđen niti opozvan.To ga čini monarhom – što je protivno sistemu koji nastojimo da održimo“, rekao je Šif.

Prema njegovim rečima, odluka da li će biti poštenog suđenja biće najvažnija koja će prvog dana procesa biti doneta u Senatu.

„To je osnova za pravedno okončanje procesa. Potrebno je da vidite dokaze obe strane. Ako se to bude zasnivalo samo na jednu onda presuda neće biti objektivna. To neće biti pošteno suđenje – to ustvari neće biti suđenje“, zaključio je Šif.

Mekonel i republikanci javno se zalažu za što kraći proceš koji bi rezultirao oslobađanjem aktuelnog predsednika Donalda Trampa.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer uložio je amandman kojim traži od Senata da Beloj kući uputi obavezujući poziv da dostavi dokumenta u vezi sa isplatom vojne pomoći Ukrajini i o tom amandmanu će danas glasati.

„Prvim amandmanom ću od Senata tražiti da Beloj kući uputi obavezujući poziv da preda dokumenta u vezi sa optužbama protiv predsednika. Niko ne može da ospori da dokumenta koja su u direktnoj vezi sa optužbama ne treba da budu data na uvid Senatu“, rekao je Šumer.

Advokati američkog predsednika tvrde da je proces opoziviva Donalda Trampa „opasno narušavanje Ustava“ i istakli da nije vršio navodi pritisak na Ukrajinu kako bi stekao političku korist za sebe.

Da bi Tramp bio smenjen, potrebno je da ga osudi dve trećine senatora – što je u ovom slučaju malo verovatno.

Predstavnički dom, u kom su demokrate u većini, opozvao je Donalda Trampa po dva osnova – da je iskoristio položaj kako bi izvršio pritisak na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da istraži Džoa Bajdena, bivšeg potpredsednika SAD-a koji važi za jednog od njegovih ozbiljnijih protivkadnidata na novembarskim izborima, dok su drugi osnov navodne opstrukcije Kongresa u istrazi koju je sprovelo to telo.

Sourcetanjug

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: Inflacija do kraja godine 8 odsto, sada je 11,5

Govoreći na RTS-u o inflaciji, Vučić je rekao da ćemo završiti godinu na 8 posto, sada je 11,5 odsto,...

Još priča na sličnu temu