24.5 C
Belgrade
nedelja, 22 maja, 2022

KO JE SLEDEĆI? Smenjena šefica analitike u MUP, saradnica Dijane Hrkalović

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Novi dan, nova smena u MUP-u! Slađana Petrović, oči i uši Dijane Hrkalović, više ne rukovodi radom Službe za kriminalističku analitiku UKP Ministarstva unutrašnjih poslova, što je Direktno.rs najavio da će se desiti još pre mesec dana.

MUP trpi velike promene, ministar Aleksandar Vulin sporovodi ono za šta je poslat iz Vojske – svi najznačajniji kadrovi Nebojše Stefanovića i Dijane Hrkalovića su smenjeni. To je toliko uzelo maha, da se među zaposlenima pravi kladionica i postavlja pitanje: ko je sledeći? Da li komandant Žandarmerije ili SAJ-a, neko treći?

Slađana Petrović je smenjena prošle nedelje, prebačena je na drugo radno mesto u MUP-u, a njenu poziciju je preuzeo kolega iz Odeljenja za opšte pravne poslove.

- Advertisement -

Radom Službe za kriminalističku analitiku UKP Ministarstva unutrašnjih poslova Slađana Petrović, bliska saradnica Dijane Hrkalović, rukovodila je od 2015. godine. Njen uspon u karijeri vezao se upravo sa bivšom državnom sekretarkom, najmoćnijom ženom u MUP-u. Ona ju je sa mesta izvršioca, bez prethodnog znanja i iskustva o radu u SKA, preskočivši nekoliko stepenika, postavila na mesto načelnika.

Podsećanja radi, posao SKA sastoji se u pružanju podrške rada drugim organizacionim jedinicama kriminalističke policije, odnosno tu se slivaju svi operativni i obaveštajni podaci, vrši se njihova analiza, sačinjavaju se preseci i iznose sugestije u cilju planiranja operativnih mera i radnji, kao i izvođenja operativnih akcija.

Kriminalistički analitičari ove službe učestvuju u svakodnevnom radu operativnih timova i zajedno sa radnicima operativnih odeljenja rade na predmetima i obradama, koje se odnose na suzbijanje organizovanog kriminala, terorizma i ekstremizma i aktivno učestvuju u realizacijama operativnih obrada. Dakle, sve ono što „služba“ snimi, oni pretresu i šalju dalje.

- Advertisement -

Dobar primer SKA rada je primer s julskih protesta kad su Dijanini batinaši išli kod Slađane u kancelariju po materijal o prepoznavanju demonstranata, što je kasnije išlo na više adresa, kako je ranije objasnio naš izvor iz MUP.

Naravno, ovo nije kraj smenama u policiji, koji sada potresa „afera prisluškivanje“ predsednika Aleksandra Vučića i članova njegove porodice. Ima dosta posla i za Sektor unutrašnje kontrole.

Ipak, država velike nade polaže u Veselina Milića, koji je ponovo rukovodi beogradskom policijom, a nedavno se i Dragan Kecman vratio na staro mesto načelnika UKP-a, verovatno jedne od najznačajnijih uprava u policiji, jer se većina krivičnih dela u Srbiji zabeleži upravo na teritoriji prestonice.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti