ŠEF SZO I PREMIJER KINE: Nužna snažnija saradnja u istraživanju porekla kovida ! Nije više slepi miš?

Obavezno pročitajte

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da je razgovarao sa kineskim premijerom Lijem Kećijangom o potrebi za snažnijom saradnjom u istraživanju porekla kovida-19, što je kontroverzna tema koja je narušila odnose Kine i Zapada.

Tedros je prethodno vršio pritisak na Kinu da bude otvorenija sa podacima i informacijama u vezi sa poreklom virusa korona.

„Razgovarali smo o kovidu 19 i potrebi za agresivnijim naporom u vezi sa ravnopravnom raspodelom vakcina ove godine, da bi se vakcinisalo 70 odsto svih populacija“, napisao je Tedros na Tviteru.

- Advertisement -

On je dodao da je razgovarano i o „potrebi za snažnijom saradnjom kada je reč o poreklu virusa koji izaziva kovid-19, ukorenjenoj u nauci i dokazima“.

SZO je prošle godine uspostavila Naučnu savetodavnu grupu o poreklu novih patogena i pozvala Kinu da dostavi „sirove“ podatke da bi pomogla u novoj istrazi. Kina je to odbila pozivajući se na pravila o zaštiti privatnosti.

Peking konzistentno demantuje optužbe da je virus procurio iz specijalističke laboratorije u Vuhanu, gde je kovid-19 prvi put identifikovan krajem 2019. godine.

SourceN1

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšeni Srbi na Kosmetu, pronađeni noževi, čekić, sprejevi, srpske zastave…

Službenici tzv. Kosovske policije uhapsili su noćas dvojicu državljana Srbije nakon što su kod njih pronašli pendrek, maskirnu masku,...

Još priča na sličnu temu