Šef Šela predviđa da gasa neće biti godinama

Obavezno pročitajte

LONDON – Direktor naftnog giganta Šela Ben van Beurden upozorio je da bi Evropa mogla biti suočena s ograničenim pristupom energentima i duže od samo jedne zime.

Čelnik najveće evropske naftne kompanije smatra da bi kriza mogla potrajati nekoliko godina, nakon što su cene plina prošle nedelje skočile na rekordne nivoe u jeku dodatnih smanjenja ruskih isporuka, što je signal da bi celi kontinent mogao da zapadne u duboku recesiju, preneo je Rojters.

- Advertisement -

„Kriza će dovesti na iskušenje solidarnost država članica Evropske unije, s obzirom na to da će svaka pojedina vlada biti prisiljena da odlučuje o načinu na koji će obezbediti nastavak rada ključnih industrijskih sektora. Pritisci na opskrbljivanje energentima verovatno neće biti ograničeni na samo jednu zimu”, smatra Van Beurden, prenosi Tanjug.

„Sasvim je moguće da je pred nama nekoliko zima tokom kojih ćemo morati iznalaziti rešenja kroz uštede, redukcije i vrlo brz pronalazak alternativa. Da će razdoblje pred nama biti na neki način lako ili da će se sve brzo završiti, mislim da je to fantazija koju bi trebalo da ostavimo po strani”, zaključio je prvi čovek Šela.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu