Šef Kosovske obaveštajne agencije podneo ostavku

Obavezno pročitajte

Direktor Kosovske obaveštajne agencije Špend Mađuni (Shpend Maxhuni) podneo je ostavku na ovu funkciju. Vest je preko svog naloga na Fejsbuku, potvrdio kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj.

„Prihvatio sam ostavku direktora KIA-e, g. Špenda Mađunija, sa mesta čelnika obaveštajne službe Kosova. Zahvalio sam gospodinu Mađuniju na dosadašnjoj profesionalnoj saradnji u zaštiti bezbednosti naše zemlje i našeg naroda. Za njegov doprinos državnim i institucionalnim obavezama, odlikovao sam g. Mađunija medaljom Skenderbeg za profesionalizam i odanost u službi domovine“, naveo je Haradinaj na Fejbuku.

- Advertisement -

Haradinaj navodi da se sada već prošla vlada Kosova „angažovala na jačanju vladavine zakona“ na Kosovu i bezbednosnim institucijama, te da je Mađuni imao u tome „poseban značaj“.

„Danas je KIA jedna od najprofesionalnijih i najpouzdanijih institucija u zemlji i šire“, piše Haradinaj za ovu kosovsku instituciju.

Mađuni je prethodno bio dugogodišnji direktor Kosovske policije, a na mestu šefa KIA imenovan je u martu 2018.

Ostavka dolazi u vreme kada su na Kosovu u toku pripreme za formiranje nove kosovske vlade nakon vanrednih izbora od 6. oktobra, na kojima je pobedio pokret Samoopredeljenje.

Samoopredeljenje je prošle godine već zatražilo ostavku Mađunija zbog afere u kojoj je u oktobru 2018, u automobilu u kojem je upravljao Mađunijev sin, pronađeno ilegalno oružje i manja količina supstance za koju se sumnjalo da je droga.

Takođe su ga optuživali za nezakonitu deportaciju šest turskih državljana, tzv. gulenista Erdoganovom režimu.

Uz sve ove optužbe Samoopredeljenje je često navodilo da je Mađuni pod punom kontrolom kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Lavrov: Za rešavanje konflikta u Ukrajini treba plesati tango, a Zapad igra „brejkdens“

Za rešavanje krize u Ukrajini političkim putem je potreban trud obe strane, kao i za tango, međutim, protivnici Rusije...

Još priča na sličnu temu