Šef britanske vojske: Javnost da bude spremna u slučaju rata sa Rusijom

Obavezno pročitajte

Ljudi u Britaniji treba da budu spremni da služe vojsku u slučaju rata sa Rusijom, upozorio je šef britanske vojske, general Patrik Sanders.

General Sanders pozvao je u sredu britanske vlasti da „mobilišu naciju“ u pripremi za eventualni rat sa Rusijom, piše Politico.

- Advertisement -

On je to rekao u govoru na Međunarodnoj izložbi oklopnih vozila u Londonu.

Iako ne podržava regrutaciju, Sanders je naglasio potrebu za „promenom“ u mentalitetu britanske javnosti kako bi bila spremna za vojni sukob sa Rusijom.

Sandersov govor je podsetio na slične pozive drugih zapadnih vojnih lidera i najviših zvaničnika odbrane, koji su upozorili na rizik od velikog rata između Moskve i NATO-a.

Nakon sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, vlada ruskog predsednika Vladimira Putina pojačala je ratnohuškačku retoriku protiv susednih zemalja, uključujući Baltik — čije su zemlje članice vojnog saveza NATO-a — i Moldaviju.

Prošle nedelje, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da je ruski napad na vojnu alijansu NATO „moguć“ za „pet do osam godina“.

Holandski admiral Rob Bauer, visoki zvaničnik NATO-a, ranije je rekao da se vojni blok suočava sa „najvećom opasnosšću u svetu proteklih decenija“ i pozvao na „borbenu transformaciju NATO-a“.

Rat u Ukrajini podstakao je evropske zemlje da povećaju troškove odbrane.

Poljska ove godine troši više od četiri odsto BDP-a na odbranu, dok je Nemačka prošle godine rekonstruisala svoju vojnu i stratešku doktrinu prvi put od 2011, sa ciljem da Bundesver pretvori u vojsku sposobnu za rat.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu