19.6 C
Belgrade
nedelja, 14 avgusta, 2022

SEDNICA UN: Srbija mora da isporuči Radetu i Jojića!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Danas je održana sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj su govorili sudija Karmel Agius i glavni državni tužilac haškog suda Serž Bramerc. Oni su istakli značaj presude Ratku Mladiću, ali i podsetili da Srbija nije ispunila sve međunarodne obaveze, prevashodno izručenje Petra Jojića i Vjerice Radete sudu u Hagu.
Na sednici su prvo govorili sudija Karmel Agius, glavni državni tužilac haškog suda Serž Bramerc, dok se obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje.


Glavni tužilac haškog suda Serž Bramerc je istakao da je pravda danas zadovoljena jer je Mladić konačno osuđen na najvišu kaznu, nakon fer suđenja.

„Razgovarao sam s Majkama Srebrenice. Mnogo godina su čekale pravdu, koja je važna i za žrtve. Neće im vratiti voljene, ali kako su mi rekle, pravda znači budućim generacijama“, rekao je Bramerc.

- Advertisement -

Ipak, postoji još mnogo ratnih zločinaca koje treba osuditi u Srbiji, ali i Bosni i Hercegovini, čemu će doprineti nova strategija UN, kaže Bramerc.

„U Srbiji se ratnim zločincima daju platforme na kojima govore o svojim delima i objasne ih“, kaže on i dodaje da ovu praksu hitno treba ukinuti.

Suđenje je pohvalio i sudija Agius, koji je poručio da presuda Mladiću šalje poruku svim zločincima.

- Advertisement -

„Zahvaljujući tužilaštvu i podršci međunarodne javnosti je on uhapšen i osuđen. To šalje snažnu poruku svim zločincima, koji sada znaju da će biti privedeni pravdi gde god da su, ili koje god pozicije da drže“, poručio je Agius.

Agius je priliku iskoristio da izrazi svoje mišljenje o postupcima Srbije kada su u pitanju Peta Jojić i Vjerica Radeta.

„Srbija nije uspela da izvrši svoje međunarodne obaveze i izruči Petra Jojića i Vjericu Radetu“, kazao je Agius, što po njegovom mišljenju onemogućava rad Mehanizma.

Sudija Agius dodao je da se suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću očekuje 30. juna.

Rusija, Sednica Saveta Bezbednosti UNSednica Saveta Bezbednosti UN Foto: TANJUG Live
Rusija osudila međunarodnu zajednicu zbog Srbije

Predstavnik Rusije stao je u odbranu Srbije i zemljama koje učestvuju postavio pitanje zašto se okreće glava pred zločinima Albanaca.

„Presuda protiv Ratka Mladića je nastavak politizacije međunarodnog rezidualnog mehanizma. Već 30 godian gledamo kako Hag uništava živote učesnika rata, koji je bio tragedija i za Srbe, Bošnjake i Hrvate. To je rat koji je uništio njihovu zemlju, i koji je pokazao kako je ranjiva međunarodna pravda“, kazao je on.

Sednica Saveta Bezbednosti UNSednica Saveta Bezbednosti UN Foto: TANJUG Live
Amerika poručuje: Srbija mora da ispuni obaveze ako želi u EU

„Danas je istorijski dan. Pre 30 godina Mladić je počeo kampanju koja je služila da uništi bosanske muslimane i Hrvate, kroz genocid, ubistva i razna nedela“, rekao je predstavnik Sjedinjenih Država.

On je istakao da Amerika pozdravlja hrabrost svih koji su smogli snage da svedoče protiv Mladića i izrazio nadu da su porodice žrtava zadovoljne presudom.

„Razočarani smo ponašanjem Srbije, koja nije ispunila svoje obaveze kao članica UN i zemlja koja želi da uđe u Evropsku uniju“, poručio je on.

Pozvao je Srbiju da poštuje obaveze i sarađuje sa Mehanizmom po pitanju ratnih zločinaca

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti