14.6 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

SEĆATE SE DEVOJČICE KOJA SE SMEJALA BOMBAMA I TERORISTIMA? Evo šta se desilo sa njom

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Trogodišnja devojčica iz Sirije koju je otac naučio da se smeje na zvukove bombardovanja kako se ne bi plašila došla je na bezbedno u Tursku sa svojim roditeljima, preneo je BBC.

Video male Salve kako se smeje na bombe postao je viralan prošlog meseca. Na snimku se vidi kako se devojčica igra dok bombe padaju u blizini njene kuće u Idlibu. Turska vlada pomogla je Salvi i njenoj porodici da pređu granicu nedelju dana kasnije.

- Advertisement -

Idlib je poslednje uporište pobunjenika u Siriji. Skoro million ljudi je pobeglo preko sirijsko-turske granice od decembra, usred žestokih borbi u region Idliba između pobunjenika koje podržava Turska i sirijskih vladinih snaga, podseća BBC.

Salva i njen otac Abdulah Mohamed pronašli su jedinstven način da se nose sa vazdušnim udarima. Kako mu se ćerkica ne bi plašila, Abdulah ju je naučio da se smeje kad čuje da padaju bombe tako što je koristio zvuk vatrometa da pokaže Salvi da buka može biti “zabavna”. On je rekao da je ta igra pomogla da njegova ćerkica bude mirna i srećna dok okolo padaju bombe. Njihova igra izazvala je izliv simpatija prema devojčici i njenoj porodici i navela turske vlasti da im pomognu da izađu iz zone konflikta.

Snimak oca i ćerke izazvao je talas simpatija širom sveta
Snimak oca i ćerke izazvao je talas simpatija širom sveta

Oni su ušli Tursku 25. februara preko graničnog prelaza Ćilvegozu kod grada Rejhanjlija na jugu zemlje, gde su smešteni u izbeglički kamp.

Porodica je smeštena u izbeglički kamp na jugu Turske
Porodica je smeštena u izbeglički kamp na jugu Turske
- Advertisement -

Abdulah je za turske medije rekao da su on i Salva svojim video snimcima hteli da pošalju poruku međunarodnoj zajednici. On je rekao da je srećan što su došli u Tursku i da će Salva imati priliku da ide u školu.

– Nadam se da će se konflikt u Siriji uskoro okončati da mogu da se vratim – rekao je Abdulah.

Haos na tursko-grčkoj granici
Haos na tursko-grčkoj granici

U Turskoj se trenutno nalazi 3,7 miliona sirijskih izbeglica. Turska je otvorila svoju granicu sa Grčkom, odnosno Evropskom unijom u petak, nakon velikih vojnih gubitaka na severozapadu Sirije, gde pokušava da napravi zonu bezbednosti i tu smesti što više izbeglica koje je primila tokom skoro punih devet godina građanskog rata, koji je počeo 15. marta 2011.

- Advertisement -
Sourceblic
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

  1. Žalost za ceo svet voljom nato ubica des eses stranke amerike i engleske nedužan narod ispasta dabogdaim bog sudijo i sve unistijo i potopijo

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: