0.8 C
Belgrade
četvrtak, 27 januara, 2022

SEČA KNEZOVA: Početak rađanja slobodne Srbije

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Pre 216 godina, 04. februara 1804. godine u Valjevu su posečeni knezovi, a širom Srbije dahije su pogubile brojne narodne glavare, sveštenike i trgovce sa namerom da spreče izbijanje Prvog srpskog ustanka. Seča knezova i borba za oslobođenje od viševekovnog turskog ropstva značili su početak rađanja slobodne Srbije.

Pospešila je narodnu pobunu seča knezova i viđenijih Srba u februaru 1804. godine i usmerila tok istorije ka stvaranju moderne srpske države. U dokumentima se pominje da je pogubljeno 40, 50, čak stotinu pedeset narodnih glavara. Po imenu danas poznato je tridesetak.

- Advertisement -

Istoričar Narodnog muzeja u Valjevu Vladimir Krivošejev kaže da su najpoznatiji od njih valjevski knezovi, Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin.

Njih su Turci na prevaru uhvatili i izveli na obalu Kolubare.

„Tu su ih posekli. Širokoj javnosti je opštepoznata priča o seči knezova na mostu. Međutim, onaj ko je najbolje znao gde je bila seča knezova i o tome pisao je Prota Mateja Nenadović, sin posečenog kneza Alekse Nenadovića. On je lepo napisao da su knezovi posečeni na poljici, na livadici 80 hvati niže mosta“, priča Krivošejev.

- Advertisement -

Knezovi Nahije valjevske, Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin, pred pogubljenje bili su zatočeni u Muselimovom konaku, podignutom u 18. veku u Valjevu. To je najstarija ovdašnja sačuvana zgrada.

Glave knezova sa gubilišta tu su i vratili i javno izložili. Brankovčani su glavu Alekse Nenadovića krišom odneli u Brankovinu, gde je sahranjen kao i drugi znameniti Nenadovići.

Knez Ilija Birčanin počiva u porti manastira Ćelije nadomak Valjeva.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti