SAVETI EPIDEMIOLOGA: Ponašanje u autobusu, kafiću i odgovor da li su šetnje opasne!?

Obavezno pročitajte

Saveti epidemiolog su objavljeni javnosti. Mere vlade za suzbijanje epidemije se ublažavaju, ali to ne znači da treba da se opustimo, kaže epidemiolog prof. dr Darija Kisić Tepavčević. Ona savetuje kako da se ponašamo u autobusu, kafiću, teretani, tržnom centru, kada sve to počne da radi.

Dr Darija Kisić Tepavčević poručuje da je odgovornost za prenošenje virusa korona sada na nama samima, prenosi RTS.

Saveti,

© SPUTNIK / OLIVERA IKODINOVIĆ

Kaže da je ohrabrujuće što je juče prvi put od početka testiranja procenat pozitivnih bio ispod pet odsto,

„Svi ti indikatori ohrabruju, uz napomenu da virus cirkuliše i da ne smemo da zaboravimo na njega i da se opustimo, jer on pronađe put do osetljive osobe“, upozorava Kisić Tepavčevićeva.

Ona objašnjava da je virus korona već poznat oko četiri meseca i da smo za to vreme dosta o njemu naučili.

Iako su postojale različite teorije o tome kako se prenosi, danas se definitivno zna da se prenosi kapljičnim putem – direktno, ili svežom kontaminacijom predmeta, što nam, kako kaže, „daje mogućnost da ga nadmudrimo“.

Dr Kisić Tepavčević ukazuje da su neke mere za koje se u početku govorilo da su banalne, zapravo efikasna zaštita, i da treba da se primenjuju u trenutku kada se vraćamo svakodnevnim aktivnostima.

Saveti kako da se ponašamo i na šta da pazimo posle ukidanja mera

U teretanama ne treba koristiti centralnu klimatizaciju, jer ona povećava rizik transmisije, treba održavati razmak između vežbača, uvesti dezobarijere i koristiti sredstva za dezinfekciju.

© TANJUG / DRAGAN KUJUNDZICDarija Kisić Tepavčević

Od 8. maja sa radom počinju i tržni centri. Tamo će moći da se ide samo sa maskom.

Iako preporuke za ponašanje u ovakvim prostorima postoje, najvažnije je izvršiti samoprocenu rizika, ističe dr Tepavčević.

Bolji izbor od teretane je trening na otvorenom, a isto važi i za kafiće i restorane.

„Nisu ni kafići ni restorani neophodni, ako postoji potreba, biće dostupni. Bezbednije je biti na otvorenom, biće preporuka o ponašanju i bezbednoj udaljenosti, to su faktori koje stalno ponavljamo, koje primenjujemo u kućnim uslovima“, navodi doktorka.

Šetnja na otvorenom, gradski prevoz, vrtići

Kada je reč o boravku napolju, Kisić Tepavčevićeva navodi da nije neophodno nositi masku, i da ako se šetamo sa ukućanima to ne predstavlja rizik. Ipak, od naše procene zavisi sa kime ćemo šetati i da li to predstavlja rizik.

Atmosfera na beogradskim ulicama pred najduži policijski čas od uvođenja vanrednog stanja

Od 4. maja kreće gradski saobraćaj u Novom Sadu i Kragujevcu, a 8. maja u Beogradu i Nišu.

Doktorka navodi da će se ulaziti na jedna vrata, i da će oni koji nemaju masku moći tu da je uzmu. Biće potrebno da se održava razdaljina, a klimatizacija se neće koristiti. Ako vremenski uslovi dozvoljavaju, treba držati otvoren prozor.

Od 11. maja počinju da rade vrtići i produženi boravak u školama. Doktorka Kisić Tepavčević navodi da će se preduzimati mere kao kada dete duže vreme nije išlo vrtić: Pregled pedijatra, čišćenje svih prostorija, provetravanje, korišćenje dezobarijere i sredstava za dezinfekciju.

Preporuka je da se ne upotrebljavaju igračke koje ne mogu da se peru kao što su platnene i mekane igračke, a pravilo za spavanje je „glava-noge“, kako bi se smanjio rizik.

Razmatraju se i preporuke koje će biti uvedene kada od 18. maja bude pokrenut avio-saobraćaj.

Kada je reč o poslovnim putovanjima, moguće je da će uslov biti da je putnik u poslednja 72 sata testiran na virus korona. Primenjivaće se i mere koje su bile na snazi na početku epidemije.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

KASNO ZORAN DRAGIŠIĆ U UKRAJINU STIŽE

Profesor Fakulteta bezbednosti i višestruko dokazani oportunista Zoran Dragišić je i u aktuelnom, za našu državu izuzetno teškom političkom...

Još priča na sličnu temu