SAVET MINISTARA EU O SRBIJI: Članstvo zavisi od dve stvari

Obavezno pročitajte

U godišnjim zaključcima o procesu proširenja i pojedinačnom napretku uključenih zemalja, EU pozdravlja „ukupni napredak“ Srbije u pregovorima o članstvu, u kojima je do sada otvoreno 22 od 35 poglavlja, ali naglašava da je reformama u oblasti vladavine zakona i temeljnih prava potreban „obnovljeni zamah“.

Evropska unija žali zbog nazadovanja Srbije u usklađenosti sa zajedničkom evropskom spoljnom politikom, posebno u odnosu na sankcije protiv Rusije i Belorusije, kao i zbog spoljnopolitičkih aktivnosti koje su u suprotnosti sa zajedničkim pristupom EU, navodi se u zaključcima o Srbiji i Zapadnom Balkanu koje je usvojio Savet ministara EU.

- Advertisement -

„Napredak u ovim oblastima i normalizacija odnosa sa Kosovom odrediće ukupni tempo pregovora o članstvu“, naglašava se u tekstu.

EU od Srbije očekuje da se „bez odlaganja“ angažuje u dijalogu sa Prištinom na postizanju „sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom i evropskom pravnom tekovinom“.

Sporazum bi trebalo da „reši sva otvorena pitanja između dve strane“, navodi se u zaključcima i naglašava „snažno očekivanje da svi prethodni sporazumi budu u potpunosti poštovani i primenjeni bez odlaganja“.

EU poziva obe strane da se uzdrže od jednostranih i provokativnih poteza koji mogu da dovedu do napetosti i nasilja.

Savet ministara pozdravlja činjenicu da Srbija navodi evropsku integraciju kao strateški cilj, ali dodaje da „dela treba da prate reči“.

U tekstu se navodi da u kontekstu situacije u Ukrajini, EU očekuje od Srbije „da pokaže nedvosmislenu privrženost EU i podrži zajedničke principe i vrednosti“.

Savet ministara poziva vlasti u Srbiji da „objektivno istupaju u javnosti o EU i da se aktivno uključe u u sprečavanje svih vrsta dezinformacija i spoljnih manipulacija kroz sve medijske kanale“, prenosi RTS.

Savet pozdravlja podršku Srbije rezolucijama usvojenim u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ali naglašava „snažno očekivanje da Srbija, kao stvar od najvećeg prioriteta, ispuni obaveze iz pregovaračkog okvira i pojača stepen usklađenosti sa zajedničkom evropskom politikom i restriktivnim merama“.

Usklađivanje sa viznom politikom

Ministri EU u zaključcima naglašavaju i potrebu da se Srbija uskladi sa viznom politikom EU.

„Pozdravljamo prve korake učinjene u ovom pravcu i naglašavamo da su potrebni dodatni napori u ovoj oblasti, posebno u odnosu na treće zemlje koje predstavljaju bezbednosni i migratorni rizik za EU“, navodi se u zaključku.

Savet EU primećuje napredak u nekim oblastima vladavine prava, ali ukazuje i na „ukupni ograničeni napredak i kontinuirana kašnjenja u brojnim oblastima“.

Zaključci pozdravljaju usvajanje ustavnih amandmana o jačanju nezavisnosti pravosuđa i pozivaju na primenu, kao i na ukupno jačanje nezavisnosti sudstva.

U delu teksta o vladavini prava navodi se da Srbija treba da pokaže političku volju za jačanje borbe protiv korupcije i konkretne opipljive rezultate u ovoj oblasti.

Vlastima u Srbiji upućen je poziv da se hitno primeni medijska strategija, „u duhu usvojenih ciljeva“.

Kad je reč o ekonomskim kriterijumima, EU pozitivno ocenjuje kontinuirani napredak u izgradnji funkcionalne tržišne ekonomije i ohrabruje Srbiju da intenzivira strukturne reforme javnih i državnih preduzeća, posebno u energetskom sektoru, navodi se u zaključcima, uz konstataciju da je Srbija „zadržala nivo pripremljenosti za otvaranje klastera 3 (Konkurentnost i inkluzivni rast)“.

Srbija treba da prida posebnu pažnju punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava, navodi se u tekstu Saveta ministara.

„Poštovanje prava LGBT osoba, uključujući i njihovo pravo na slobodno okupljanje i izražavanje treba da se unapredi, što je bilo naglašeno tokom postupanja srpskih vlasti za vreme Evroprajd manifestacije u Beogradu“, piše u tekstu.

Savet ministara naglašava i značaj „smislene“ regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina, rešavanja pitanja nestalih osoba i saradnje sa Rezidualnim mehanizmom suda za ratne zločine, uz ocenu da „ne sme biti podrške i javnog prostora za osuđene ratne zločince, niti veličanja ili poricanja zločina“, prenosi RTS.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu