Savet bezbednosti UN odbacio rusku rezoluciju o ratu Izraela i Hamasa

Obavezno pročitajte

Savet bezbednosti UN (SB UN) odbacio je rusku rezoluciju koja poziva na prekid vatre kako bi se okončao rat Izraela i Hamasa.

Delegati su odbili da podrže nacrt dokumenta u kojem se ne osuđuje Hamas posle iznenadnog napada na Izrael i ubistva više od 1.400 ljudi.

- Advertisement -

Savet se sastao u trenutku kada se Izrael priprema za kopnenu ofanzivu na pojas Gaze, posle artiljerijskih i napada iz vazduha u kojima je ubijeno najmanje 2.750 Palestinaca.

Samo četiri zemlje su glasale sa Rusijom za predloženi nacrt, a četiri druge, uključujući SAD, su glasale protiv, dok se šest uzdržalo.

Drugi nacrt koji je predložio Brazil i u kojem se nedvosmisleno optužuje Hamas je, kako se čini, imao širu podršku i očekuje se da će se o njemu glasati večeras, rekle su diplomate.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja je rekao da uprkos neusphu rezolucija podstakla savet na akciju.

„Doprinela je pokretanju suštinske diskusije ou Savetu bezbednosti o toj temi. Bez našeg ohrabrenja sve bi bilo ograničeno na prazne diskusije“, rekao je ambasador, prenela je Agencija Frans pres.

Velika Britanija, koja se pridružila SAD u glasanju protiv ruskog predloga, kritikovala je Moskvu što nije bilo konsultacija i nastojanja da se postigne konsenzus.

„Ne možemo podržati rezoluciju koja propušta da osudi terorističke napade Hamasa“, rekla je britanska ambasadorka Barbara Vudvord.

Obrazlažući odluku da glasa protiv, ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild je kritikovala Rusiju što nije pomenula Hamas u dokumentu i ocenila da daje pokriće terorističkoj grupi koja „brutalizuje nevine civile“. Ona je rekla da je to licemerno.

Ambasadorka SAD je dodala da se slaže da bi savet trebalo da povede akciju, ali ispravnu.

Ocenila je da je Hamas izazvao humanitarnu krizu u Gazi te da se ne može dozvoliti da se krivica skrene na Izrael i Hamas opravda za „decenije okrutnosti“.

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan je upitao da li će savet prihvatiti borbu za civilizaciju ili će podsticati „genocid džihadista koji imaju cilj da ubiju sve nevernike“.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur je rekao da je moralna dužnost Saveta bezbednosti UN da nastoji da obuzda izraelsko bombardovanje pojasa Gaze u kojem svakog sata gine 12 ljudi.

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama upozorila je da se pojas Gaze suočava sa humanitarnom katastrofom bez presedana ako se ne obnovi snabdevanje vodom i vitalnom robom.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Zaharova ismejala Bugarsku: Jesam li mogla da preletim vašu zemlju bez aviona?

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je odluka bugarskih vlasti da zatvori vazdušni prostor za...

Još priča na sličnu temu