SASTAO SE EPISKOPSKI SAVET: Poziv na mudrost i odgovornost!

0
142

Episkopski savet na Ostrogu

„Svim građanima Crne Gore želimo da čestitamo što su na izborima 30. avgusta pokazali dostojanstvo, zrelost, mudrost i čovečnost, jer su pokazali i sebi i svetu da i u uslovima povišenih tenzija izborni proces može da se provede mirno.Zahvalnost i svima onima koji su odneli istorijsku pobedu za Crnu Goru i njen narod i sa ovog mesta apelujemo da učesnici izbornog procesa do kraja iskažu mudrost i odgovornost“, navodi se u saopštenju Episkopskog saveta Srpske pravoslavne crkve.

Danas su se u manastiru Ostrog sastali lideri lista koji su odneli pobedu na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori i očekivalo se da će biti doneta odluka o formiranju nove Vlade Crne Gore. Ipak, do toga nije došlo, pošto Demokratski front nije prihvatio predlog Dritana Abazovića da Zdravko Krivokapić bude novi mandatar za sastav Vlade.Dritan predložio Krivokapića za premijera, Mandić odbio!

Nakon što je nije došlo do dogovora, saopštenjem se oglasio Episkopski savet SPC, koji je naveo da je potrebno do kraja iskazati mudrost i odgovornost i formirati Vladu. Saopštenje Episkopskog saveta prenosimo u celosti:

„Sabrani u svetom manastiru Ostrogu, okupili smo se danas da zablagodarimo Svetoj Trojici, Bogu ljubavi, kojem smo se zavetovali na junskom Trojičindanskom saboru u Podgorici i njegovom ugodniku Svetom Vasiliju Ostroškom, koji nas je okupio u Nikšiću, u decembru prošle godine i pred kim smo obnovili naš zavet čuvanja svetinja.

episkopski savet na ostrogu

Svim građanima Crne Gore želimo da čestitamo što su na izborima 30. avgusta pokazali dostojanstvo, zrelost, mudrost i čovečnost, jer su pokazali i sebi i svetu da i u uslovima povišenih tenzija izborni proces može da se provede mirno i bez incidenata.

Posebnu blagodarnost i čestitke dugujemo svim građanima Crne Gore koji su čuli vapaj Crkve i posle 75 godina slobodno glasali protiv totalitarizma onih koji su usvojili jedan zakon koji je imao nameru da ugrozi samo biće Crkve, njeno duhovno i materijalno nasleđe i opljačka crkvenu imovinu.

Zahvalnost i svima onima koji su odneli istorijsku pobedu za Crnu Goru i njen narod, ali i čestitke svima drugima koji su se dosledno borili za demokratizaciju Crne Gore.

Zato i danas, s ovog svetog mesta, apelujemo na sve učesnike izbornog procesa da do kraja pokažu mudrost i odgovornost i nakon ostvarene pobede na izborima formiraju Skupštinu i Vladu, očekujući od njih duha samožrtvenosti, solidarnosti i međusobnog razumevanja i da budu svesni istorijskog značaja trenutka, napora i žrtava koji je naš narod uložio u ovu pobedu.Episkopski savet FOTO: Mitropolija crnogorsko-primorskaEpiskopski savet FOTO: Mitropolija crnogorsko-primorska

Episkopski savet će i dalje nastavljati da se sastaje kao što se sastajao i pre krize oko usvajanja diskriminatornog Zakona o slobodi veroispovesti, baveći se svim pitanjima koja se tiču Crkve, prava i sloboda njenih vernika i unapređenja odnosa Crkve i države.

Crkva ostaje otvorena za sve vernike bez razlike, kao i za sve ljude dobre volje, grleći svakoga ljubavlju Božijom i rukovodeći se nadahnutom rečju Apostola Pavla: ‘Nema više Judejca ni Jelina, nema više roba ni slobodnoga, nema više muškog ni ženskog, jer ste vi svi jedan (čovek) u Hristu Isusu’ „, navodi se u saopštenju Episkopskog saveta Srpske pravoslavne crkve.

Ostavite komentar