ŠAPIĆ SE UVLAČI VUČIĆU: Pročitajte ove bezlične i smešne izjave

Obavezno pročitajte

Šapić poručuje

U vreme kad je pandemija koronavirusa ponovo zaživela, pitanje je zašto država dozvoljava da se održavaju skupovi, a ja ih ne bih dozvolio. Postoje neke stvari koje su iznad političkih stavova, a to je zdravlje ljudi. Ali ako je vlast proteste dozvolila, a očigledno jeste, onda mora i da štiti bezbednost svih građana, objekata i svega što to nosi, ocenio je u razgovoru za N1 lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić.

“U demokratskoj i normalnoj evropskoj zemlji, kakva smatramo da jesmo, svaki vid protesta je legitiman, ali nije svaki i legalan. Protesti koji se održavaju u Beogradu i drugim gradovima jesu legitimni, ali u jednom trenutku nisu bili legalni. Onog momenta kad protest postane nelegalan, tada je država dužna da štiti zakon i ustavno-pravni poredak. Svako ko je na bilo koji način prekršio zakon time što je napao policajca, uništavao društvenu i privatnu imovinu iliugrožavao bilo čiju bezdednost, mora da bude sprečen, sankcionisan i osuđen od strane organa ove države“, poručio je Šapić.

Šapić se osvrnuo i na navode da su u višednevnim protestima na centralnim beogradskim ulicama učestvovali pojedini strani državljani.

“Ukoliko se ispostavi kao tačno da postoje stranci koji su došli da na bilo koji način pokušaju da utiču na naša unutrašnja dešavanja, oni moraju da budu ekspresno procesuirani i osuđeni. Tako bi se pokazalo da u Srbiju ne može da dođe bilo ko i da vršlja kako mu padne na pamet. Uz to, ne znam zašto već nisu osuđeni svi koji su ušli na silu u Skupštinu. Kao prvo, Skupština Srbije ima svoju političku simboliku, a kao drugo to je je parlament svih nas, bez obzira da li smo vlast ili opozicija“, napomenuo je sagovornik N1.

„Mogu da razumem policajce“

Komentarišući optužbe na račun policije zbog prekomerne upotrebe sile prema demonstrantima, Šapić je istakao da osuđuje svaki takav slučaj, ali je dodao da “u situaciji u kojoj su bili policajci mogu da ih razumem“.

“Gledao sam na televiziji kako policajci stoje i sat vremena ih neko gađa kamenjem, ogradama i kaiševima, a onda kada krenu u kontrajuriš treba da znaju da li je ih neko dvadeset sekundi ranije gađao ili se tu našao kao slučajni prolaznik. Da sam deo vlasti i da se bavim bezbednošću, obavestio bih sve građane da policija neće intervenisati dokle god su protesti mirni, kao što i nije intervenisala. Onog momenta kada protest postane nasilan, svi koji ne smatraju da je to pravi način političke borbe imaju 15 minuta da odatle odu, a ko se ne skloni biće tretiran kao bilo koji nasilnik“, naglasio je Šapić.

“Ne može policajac kojem je puls 200 i koga gađaju sat vremena, u momentu kada kreće u intervenciju da razmišlja da li je neko tu seo ili je baš tu vozio bicikl i imao džoging u 23.45 pored Skupštine“, metaforično se izrazio sagovornik N1.

Predsednik Srpskog patriotskog saveza, koji je na izborima održanim 21. juna obezbedio parlamentarni status, podvukao je da nikada nije sporio da je legitimno čak i nasilno preuzimanje vlasti, nazivajući to revolucijom, ali je naglasio da on nikada nije bio za tu opciju.

„Mediji sve manje objektivni“

“Činjenica je da su ovi protesti bili nasilni. I onda, kad se sve to desilo, mi se bavimo time da li je neki policajac u onom trku udario nekog više ili manje. Nikad ne bih udario tri puta nekog ko leži na zemlji, ali ima različitih ljudi. Dajte da se bavimo uzrokom, pa ćemo onda doći i do toga da li je neko prekomerno upotrebio silu“, smatra Šapić, dodajući da se “nada da nasilja više neće biti“.

Sagovornik N1 kritikovao je i način na koji su o protestima izveštavali domaći mediji, za koje tvrdi da su “sve manje objektivni“.

“Svi mediji propuštaju svaku informaciju kroz prizmu svoje politike. Ovde je pitanje hoćemo li da pokušamo da budemo objektivni ili ćemo da plasiramo vest onako kako odgovara našoj medijskoj kući. Onda mediji kada neko prebije njihovog fotoreportera napadača nazivaju huliganom, a kad isti taj huligan bude prebijen od policajca, onda je on ‘naše dete‘. Pa, i ovaj što ga je prebio je ‘naše dete‘. I zato pitam da li ta ‘naša deca‘ ugrožavaju bezbednost druge ‘naše dece‘, jer i policajci su ‘naša deca‘. A to da li je neki policajac prekoračio ovlašćenja tek treba da se utvrdi, jer to ne možete da znate u noći u kojoj je bio haos i u kojoj su u potpunom stampedu nekog izudarali pendrecima.A zna se kako je sve počelo“, zaključio je Šapić u razgovoru za N1.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

KASNO ZORAN DRAGIŠIĆ U UKRAJINU STIŽE

Profesor Fakulteta bezbednosti i višestruko dokazani oportunista Zoran Dragišić je i u aktuelnom, za našu državu izuzetno teškom političkom...

Još priča na sličnu temu