SANKCIJE SAD ZA SNS MAFIJU, VUČIĆ U PROBLEMU: Sledeći su bata Andrej, Di-Džej Žeks i kum Nikola!

Obavezno pročitajte

Sjedinjene Američke Države uveli su sankcije nekolicini biznismena i predstavnika Srba sa Kosova, među kojima su kontroverzni biznismeni, svojevremeno optuženi za ubistvo Olivera Ivanovića – Zvonko Veselinović i Milan Radoičić. Kako se navodi u dokumentu američke administracije, koji je portal Nova.rs ekskluzivno objavio, Veselinović je okarakterisan kao vođa organizovane kriminalne grupe i kao najozloglašenija ličnost na severu Kosova.


“Veselinović je uključen u šemu podmićivanja velikih razmera sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima, koji omogućavaju ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije. Grupa je takođe sklopila zaveru sa različitim političarima u nekoliko sporazuma, uključujući podmićivanje kosovskih bezbednosnih zvaničnika početkom 2019. kako bi se omogućile njihove operacije krijumčarenja između Srbije i Kosova i potkupljivanje kosovskih zvaničnika granične bezbednosti, krajem 2017. Potkupljivanje je sprovođeno kako bi se omogućio bezbedan prolaz krijumčarima”, navodi se na sajtu administracije SAD.


U dokumentu se navodi da su Veselinović i njegov brat Žarko imali dogovore sa političarima da pomognu njihovoj stranci da pobedi na izborima (Srpska lista prim. aut.), i obezbede velike sume novca kandidatima. Zauzvrat, ovi političari bi braći dali kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje kako bi mogli da obavljaju svoje nezakonite poslovne aktivnosti, bez mešanja srpskih vlasti. Političari bi takođe nagradili braću Veselinović omogućivši im najbolje infrastrukturne ugovore. Krajem 2017. godine, Veselinovići su davali donacije kao metod pranja novca koji potiče iz njihovih kriminalnih radnji”, navodi se.

- Advertisement -


Umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića

Iz SAD dodaju da su, osim toga, Veselinović i njegova grupa optuženi za navodnu umešanost u ubistvo lidera političke stranke Olivera Ivanovića u januaru 2018. Veselinović i kolege iz organizovane kriminalne grupe, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić, su imenovani u optužnici za ubistvo, a svaki je imao svoju ulogu u atentatu.


Kako je pisalo u optužnici Specijalnog tužilaštva u Prištini, oni su se teretili da su bili na čelu kriminalne grupe koja je odgovorna za ubistvo Ivanovića.

Radoičić je u novembru 2018. uspeo da umakne kosovskoj policiji i skloni se u centralnu Srbiju, nakon čega je za njim bila raspisana domaća i međunarodna poternica.

Osnovni sud u Prištini i Specijalno tužilaštvo obavestili su javnost da je za njim ukinut nalog za hapšenje. O razlozima za donošenje takve odluke, Tužilaštvo je odbilo da da objašnjenje.

Veze sa vrhom države

O bliskosti Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, i Zvonka Veselinovića, kriminalca s Kosova, godinama se spekulisalo, a ti navodi prvi put su potvrđeni njihovim zajedničkim fotografijama koje su objavili novinari KRIK-a. Njih dvojica fotografisani su u restoranu „Salaš 137“ na Kopaoniku 2015. godine dok ćaskaju, smeju se i piju.

Nakon ovoga, BIRN je objavio „selfi“ koji je Veselinović uslikao sa Andrejem Vučićem tokom predizborne kampanje SNS-a 2014. u prostorijama reklamne agencije „Inviktus medija“.

Veselinovića su policija i bezbednosna služba BIA označile kao vođu grupe koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, zelenašenjem i pranjem novca.

Komentarišući objavljene fotografije Aleksandar Vučić kazao je da ne zna šta je to njegov brat loše učinio jer se u više navrata sreo sa Veselinovićem, ali nije otkrio zbog čega su se oni sastajali.

„Moj brat se možda susreo sa njim dva ili tri puta. Nije ga video od 2015. I šta je sada problem?“, rekao je Vučić i dodao da i on ima fotografije sa Veselinovićem, pisao je KRIK.

Pored bliskih privatnih odnosa sa bratom predsednika države, firma Zvonka Veselinovića, koju deli sa Milanom Radoičićem, „Novi Pazar put“ koja se našla takođe pod sankcija SAD, od početka 2020. godine u proseku je dobijala bar jedan posao mesečno na tenderima, a u gotovo svim slučajevima bila je jedini ponuđač, pokazalo je istraživanje portala Nova.rs.

Ovu firmu je u više navrata angažovao grad Novi Pazar, potom Tutin i Raška, ali i Beogradske elektrane, Ministarstvo privrede i Republička direkcija za imovinu.

Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, kojima se sudilo u više krivičnih postupaka i koji su imali status osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, u svom vlasništvu imaju nekoliko firmi koja se bavi građevinskim poslovima. Jedna od njih je i “Novi Pazar put”, koju su kupili preko kompanije „Inkop“ u januaru prošle godine, a koja je na tenderima dobijala niz unosnih poslova od gradskih i državnih institucija.

Tako je ova Radoičićeva i Veselinovićeva kompanija u oktobru 2020. dobila posao preko Ministarstva privrede, gde je angažovana kao član konzorcijuma, u kojem su još bili i Geosistem iz Beograda i INGPRO iz Novog Pazara. Te firme su dobile 35,7 miliona dinara za posao “izvođenje radova na rehabilitaciji saobraćajnice od JAT apartmana i Grand hotela do državnog puta na Kopaoniku”.

Još unosniji posao bila je izgradnja graničnog prelaza Kotroman, koji je “Novi Pazar put” dobio u konzorcijumu sa još tri firme od Direkcije za imovinu Srbije u julu prošle godine. Za posao izgradnje druge faze tog graničnog prelaza te kompanije su dobile oko 155 miliona dinara.

Firmu Radoičića i Veselinovića zajedno sa MPP Jedinstvo iz Sevojna angažovale su i Beogradske elektrane i to na izvođenju “mašinskih i građevinskih radova na realizaciji Programa rehabilitacije distributivnog sistema daljinskog grejanja”. Ovaj posao bio je vredan oko 10 miliona dinara.

“Novi Pazar put” je u više navrata angažovala gradska uprava i javna preduzeća Novog Pazara na održavanju gradskih saobraćajnica, Opština Tutin na izgradnji lokalnih puteva, dok su od Opštinske stambene agencije Vrnjačka banja dobili posao kapitalnog i investicionog održavanja ulica i puteva. Na ovim projektima prihodovali su blizu 100 miliona dinara.

“Inkop” i “Granit peščar” – poslovi na izgradnji puteva i koridora

Radoičić i Veselinović vlasnici su i firmi “Inkop”, kao i Granti Peščar, koje su neretko angažovane na izgradnji puteva po Srbiji. Portal Nova.rs juče je objavio da je Inkop kao podizvođač dobio posao na izgradnji brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca. Reč je o očito preplaćenom projektu od 158 miliona evra za deonicu od 18,3 kilometra, koji je dobila kompanija “Čajna Šandong”.

Kako je BIRN ranije pisao, Inkop je, kao podizvođač “Energoprojekta niskogradnje”, koga je angažovao kineski „Šandong”, dobijao poslove na izgradnji Koridora 11.

Na tom koridoru bila je angažovana je i firma “Granit peščar”, od koje je nabavljen građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda. Reč je o popločavanju ulica Cara Dušana na Dorćolu, platoa kod Palmotićeve i Džordža Vašingtona, kao i delova ulica Kraljice Marije i 27. Marta.

Pojedinci kojima su uvedene sankcije:

Andrija Bojić, Srđan Vulović, Milan Mihajlović, Miljan Radisavljević, Radovan Radić, Siniša Nedeljković, Radule Stević

Firme povezane sa Veselinovićem kojima su uvedene sankcije

Inkop DOO Ćuprija, Cvija Komerc, S.Z.T.R. Prizma B.I., Ferari prezuće za usluge i promet poslovnim vozilima, Betonjerka DOO Aleksinac, Dolli Bell DOO Beograd-Novi Beograd, Novi Pazar-Put DOO Novi Pazar, STR Kristal, Nautikacentar DOO, DOO Rad 028 Zvečan, Radule Stević BI, PTP Rad, Rad DOO, Markom Metal Commerce DOO Zvečan, Metal-Robna kuća, Siniša Nedeljković BI, PTP Metal…

Ostavite komentar

Najnovije objave

KLEMEN GROŠELJ: Nasilje na Kosovu baš kad se priča o širenju EU, možda je odgovoran neko spolja

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj ocenio je da nije isključeno da je neki spoljni element ili neki element koji...

Još priča na sličnu temu