17.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

SAMO ŠTO NISU: Više od 40 država pozvalo Rusiju da preda Zaporošku nuklearku Kijevu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Više od 40 država pozvalo je Rusiju da povuče vojsku sa teritorije Zaporoške nuklearne centrale i preda je Ukrajini, navodi se u saopštenju predstavništva EU pri regionalnom odeljenju UN u Beču.

„Raspoređivanje ruskih trupa i naoružanja u nuklearnim elektranama je neprihvatljivo“, kaže se u dokumentu koji su potpisali predstavnici 42 države, uključujući sve zemlje članice EU, SAD, Velika Britanija, Australija, Novi Zeland, Norveška, Japan i ostali.

- Advertisement -

Prema njihovim rečima, Rusija svojim delovanjem, navodno, krši bezbednosne principe koje su dužne da poštuju sve članice Međunarodne agencije za atomsku energiju.

U saopštenju se kaže da bi Ruska Federacija trebalo da preda kontrolu nad nuklearkom Kijevu i da tek tada, navodno, stručnjaci agencije mogu da obave inspekciju postrojenja. Zemlje potpisnice dokumenta takođe su izrazile punu podršku naporima generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelu Grosiju po pitanju osiguranja bezbednosti objekta.

Kako je saopštila zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, Rusija se „bori“ da se dozvoli specijalistima iz Međunarpodne agencije za atomsku energiju da posete Zaporošku nuklearnu centralu.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti