„SAMO SE USUDITE DA SE VRATITE“: Hrvatski novinar pretučen zbog rusofobije

Obavezno pročitajte

Poznati hrvatski novinar Robert Valdec pretučen je juče u dvorištu svoje kuće u selu, zbog optužbi da je navodno ruski špijun, jer mu je žena ruska novinarka. 

Udarac je došao otpozadi dok je iz automobila izvlačio kese iz prodavnice, napisala je na Telegramu njegova supruga Darija Aslamova i dodala da je on sada u bolnici. 

„Od februara 2022. redovno dobija pretnje na hrvatskim društvenim mrežama. Optužen je da je ruski špijun, da mu je žena ruska špijunka. Tipična rusofobska glupost“, piše u njenoj objavi.

- Advertisement -

Valdec je pretučen i 13. septembra prošle godine, oko pet ujutru, takođe u porodičnoj kući.

„Iako su hrvatski mediji pisali o ovom napadu, vlasti u zemlji nisu pokazale interesovanje. Robert nije dobio zaštitu. Nikoga nije bilo briga šta se dogodilo. Kako je ovo moglo da se desi u civilizovanoj zemlji?! Vrlo jednostavno. On je ‘pogrešan novinar’ sa stanovišta nekih rusofobičnih predstavnika lokalne vlasti, pošto ima suprugu rusku novinarku“, kaže Aslamova.

Ona je navela da su pretnje i dalje stizale i da je, da bi spasila muža, jedva uspela da dobije rusku tromesečnu vizu za njega. I to, kako kaže, u Srbiji, jer Ruski konzulat u Hrvatskoj više ne izdaje vize, pošto je većina ruskih diplomata proterana iz zemlje.

Bila nam je velika sreća da se nađemo u bezbednoj Moskvi i provedemo mirnu, tihu zimu, navodi.

„Sva tri meseca Robert je pisao članke o tome kako zapravo žive Moskovljani. Napisao je istinu. Da ne umiru od gladi, da fekalije ne teku ulicama, kako prenose zapadni mediji. Da su prodavnice pune proizvoda. O tome kako ljudi slave Novu godinu i Bogojavljenje. Ovi članci su izazvali sumanuti bes pojedinih hrvatskih rusofoba. Ponovo su pljuštale pretnje: ‘Samo se usudite da se vratite u Hrvatsku! Videćeš šta će ti biti! Umri u prokletoj Rusiji!'“, podelila je Aslamova u objavi.

Kada im je početkom marta istekla viza, vratili su se u Hrvatsku, a „noćna mora se vratila“ i on je ponovo napadnut.

„I opet potpuna ravnodušnost vlasti. Koga u zvaničnoj Hrvatskoj zanima sudbina poznatog novinara Roberta Valdeca?! Na kraju krajeva, on se usudio da se ‘pogrešno’ zaljubi i oženi. Rusofobija je nemilosrdni krvavi rasizam!“, napisala je. 

Ona navodi i svoje sumnje da su u sve umešane hrvatske obaveštajne službe, jer su oba napada profesionalno organizovana i bez svedoka. Dodaje i da je sumnjivo što nakon septembarskog napada, o kojem su pisali hrvatski mediji, niko od predstavnika snaga bezbednosti nije istraživao, niti pružio zaštitu – „samo tišina“.

Očigledna svrha ovih okrutnih i gnusnih batina je, ocenjuje, da se zastraši slobodni novinar Robert Valdec i da ga nateraju da pobegne iz zemlje, da ga izopšte, ostave bez domovine. 

„Želim da znam da li je Hrvatska nezavisna država u kojoj je zakon na snazi, da li postoji efikasna policija i tajne službe sposobne da zaštite svoje građane od ruku ubica i razbojnika, da li tamo postoji nezavisna štampa koja će požuriti da zaštiti svoje kolege. Takođe želim da znam šta će hrvatski zvaničnici učiniti da zaštite mog muža, nezavisnog hrvatskog novinara“, poručila je Aslamova.

Ona je navela da su i njoj lično pretili i ucenjivali je, te da sve dokaze o tome čuva njen advokat, za slučaj da se, kako kaže, njoj nešto desi. 

SourceRT

Ostavite komentar

Najnovije objave

Đukanović upoznao Vučića na stadionu: On i njegov brat su se žestoko tukli sa grupom navijača

Vladimir Đukanović, poslanik iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, otkrio je na koji način se upoznao sa predsednikom države...

Još priča na sličnu temu