19.7 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

ŠAMAR AMERICI I ZAPADU: Šojgu se ne javlja Pentagonu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U Vašingtonu kažu da nisu iscrpljeni svi kanali komunikacije i da će SAD probati da razgovaraju s Kremljom uz pomoć američkog ambasadora i vojnog atašea u Moskvi.

Ruski vojni lideri odbili su brojne telefonske pozive američkih kolega otkako je počeo rat u Ukrajini, saopštio je Pentagon.

- Advertisement -

Glasnogovornik Ministarstva odbrane SAD Džon Kirbi izjavio je da su zvaničnici Pentagona više puta pokušavali da razgovaraju s ruskim vojnim vrhom i da su uvek nailazili na odbijanje.

„Pokušali smo nekoliko puta, ali nisu se javljali. Odbili su da prime pozive”, kazao je Kirbi za Foks njuz.

Potvrdio je ranije pisanje „Vašington posta” da su ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i general Valerij Gerasimov odbili da razgovaraju s šefom Pentagona Lojdom Ostinom i američkim generalom Markom Milijem. Ni prvi čovek Stejt departmenta Entoni Blinken nije stupio u vezu s ruskim ministrom spoljnim poslova Sergejem Lavrovom.

- Advertisement -

Kirbi je kazao da nisu iscrpljeni svi kanali komunikacije i da će SAD probati da razgovaraju s Kremljom uz pomoć američkog ambasadora i vojnog atašea u Moskvi. Na nižim nivoima, američka i ruska vojska uspostavile su vezu početkom meseca, kad su Vašington i Moskva otvorili „vruću liniju”. Cilj ovog kanala za komunikaciju je da spreči da rat u Ukrajini preraste u širi sukob i direktan konflikt između Amerike, odnosno Severnoatlantske alijanse, i Rusije.

Kako prenosi informativni sajt „Hil”, obe strane nastoje da preduhitre incident posle kojeg bi stvar eskalirala, što bi se, na primer, desilo ako bi ruski borbeni avioni ušli u vazdušni prostor članica NATO-a. Ruski avioni već su leteli na nekoliko kilometara od granica s Poljskom, Rumunijom i baltičkim zemljama, gde je stacionirano više hiljada američkih vojnika.

Američka i ruska vojska imaju liniju za deeskalaciju i u Siriji, gde su u rat uključene na suprotstavljenim stranama, ali se ne sukobljavaju direktno.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti