24.1 C
Belgrade
petak, 24 juna, 2022

SALVE APLAUZA ZA ”PRECENIKA”: Vučić položio zakletvu za drugi predsednički mandat

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće danas zakletvu na posebnoj sednici Skupštine Srbije, čime će započeti još jedan petogodišnji mandat.

10.07 – Vučić položio zakletvu za drugi predsednički mandat, prisutni ispratili aplauzom. Trenutno hor izvodi himnu.

- Advertisement -

10.06 – Ispred Skupštine je i Sima Spasić sa megafonom.

11.05 – Među prisutnima je su sin i ćerka predsednika Srbije, Danilo i Milica Vučić.

11.03 – Ispred Skupštine je Nemanja Šarović, predsednik pokreta „Ljubav, vera, nada“ koji je sa aktivistima istakao transparente sa likovima Olivera Ivanovića, Vladimira Cvijana, Stanije Gligorijević i drugih, kako kaže, „žrtava ovog režima“. Jedna od građanki koja je ušla u raspravu sa Šarovićem za naš list je rekla da je tu kako bi dala podršku Vučiću za novi mandat. Na pitanje koja je poenta podrške s obzirom da je pobedio na izborima sa većinom glasova u prvom krugu odgovorila je pitanjem: „A jel ja imam pravo na to?“

- Advertisement -

11.02 – Činu polaganja zakletve za drugi predsednički mandat prisustvuje 75 predstavnika diplomatskog kora, svi članovi Vlade Srbije, predstavnici pravosuđa, vojske, policije, kulture. Diplomate su smeštene na galeriji, a među njima su ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i ambasador Italije Karlo Lo Kašo.

11.00 – Verski poglavari, patrijarh Porfirije i nadbiskup Stanislav Hočevar takođe su prisutni.

10.59 – Vučića je na ulasku u Skupštinu pozdravio predsednik parlamenta Ivica Dačića i pozdravio ga rečima: „Predsedniče dobrodošli“.

10.57 – U skupštinskoj sali Ivica Dačić dočekao je Vučića, Aleksandra Vulin, Sinišu Malog, Nebojšu Stefanovića, Gordanu Čomić, Milana Krkobabića, Vanju Udovičića, Dariju Kisić Tepavčević, Zlatibora Lončara, Bratislava Gašića, Tomu Nikolića, Milana Milutinovića, Milorada Dodika, Željku Cvijanović, Nikolu Selakovića, Zorana Lilića i druge.

10.54 – Više stotina građana, uglavnom srednjeg doba i penzioneri okupili su se u Pionirskom parku da uživo gledaju prenos polaganja zakletve predsednika Srbije. Građani konstantno pristižu, praveći gužvu oko Beograđanke. Autobuska linija 26 trenutno saobraća kroz Kralja Milana.

10.53 – Aleksandar Vučić stigao je u Skupštinu Srbije. U holu ga je dočekao aktuelni predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić. Srdačno su se rukovali.

10.52 – Vučić se ispred Skupštine zahvalio okupljenima i rekao da Srbija neće biti zemlja koja proteruje ruske pisce i kompozitore, ali i da će nastaviti svoj evropski put. Rekao je da je ponosan na to što je drugi put izabran za predsednika i da je ponosan na narod zbog svega što su, kako je naveo, zajedno uradili. Vučić je građane zamolio da se raziđu nakon ovog njegovog govora, a građani između sebe negoduju jer žele da prisustvuju samom činu polaganja zakletve.

10.51 – Organizacije pristalica predsednika Vučića okupile su se ispred Skupštine kako bi mu dali podršku. Deo njih je u Pionirskom parku, a deo na platou. Dodatan problem im predstavlja to što im prostor zauzimaju građani okupljeni na platou koji mesecima kampuju u organizaciji pokreta „Dostojni Srbije“.

10.50 – Polako pristižu i građani sa Kosova i Metohije koji su jutros krenuli ka Beogradu, piše Nova.rs. Naime, nekoliko autobusa sa Srbima sa Kosova i Metohije krenulo je rano jutros put Beograda kako bi podržali predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će danas u Skupštini Srbije položiti zakletvu. Oni nose transparente na kojima, između ostalog, piše „Predsedniče Vučiću, celo Kosovo i Metohija je uz Vas“, „Predsedniče, Hvala Vam što čuvate naše Kosovo i Metohiju“ i „Dok je predsednika Vučića, biće i Srba na Kosovu i Metohiji“.

10.45 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je ispred Skupštine, gde se kratko obratio okupljenim građanima. Vučić je ponovio da će čuvati stabilnost i „našu Srbiju“.

10.40 – Ministarke Zorana Mihajlović i Maja Gojković među prvima su stigle u Skupštinu, gde će prisustvovati polaganju zakletve Aleksandra Vučića. U parlament je upravo stigao i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Neposredno pred početak zakletve u parlament su stigli i ministar Siniša Mali, ali i direktor BIA Bratislav Gašić.

10.37 – Stotinak građana okupilo se ispred Skupštine Srbije u centru Beograda gde će u 11 časova početi posebna sednica parlamenta na kojoj će novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić položiti zakletvu za novi petogodišnji mandat.

Ispred zgrade skupštine postavljeni su video bim i zvučnici putem kojih okupljeni građani mogu pratiti polaganje zakletve a oko ulaza je postavljena metalna ograda iako obezbeđenje pušta deo građana da uđu u taj prostor.

Na plato ispred Doma Narodne skupštine Srbije stigla je delegacija Srpske liste kako bi „pružila podršku“ predsedniku Srbije, a sa njima rupa građana za koje se nezvanično može čuti da su iz više mesta sa severa Kosova.

U neposrednoj okolini Skupštine Srbije raspoređen je veći broj policajaca, a pred ulazom u zgradu parlamenta su postrojeni pripadnici Vojske Srbije koji čine počasni špalir.

Saobraćaj u tom delu Beograda i dalje se odvija nesmetano.

10.31 – Prema informacijama reportera Danasa, iz pravca Vračara ka skupštini su se uputile veće grupe građana, prevashodno penzionera. Najveće gužve su oko Beograđanke.

BLOG UŽIVO: Vučić položio zakletvu za drugi predsednički mandat 14
Foto: Danas/Kristina Bondžulić

10.27 – Mere obezbeđenja pred polaganje zakletve predsednika Srbije Alekaandra Vučića za novi skupštinski mandat očigledno su podignute na najviši stepen. Novinarima je zabranjena bilo kakva šetnja po skupštinskom zdanju. Zabranjen je ulaz u skupštinski hol odakle su ranije izveštavali, pa čak i odlazak u novinarsku sobu.

Za sedmu silu predviđena je mala skupštinska sala koja je potpuno izolovana za bilo kakvu komunikaciju. Iz nje se ne vidi ni ko ulazi, ni ko izazi iz parlamenta. Veliki broj članova obezbeđenja u civilu obezbeđuje zdanje na Trgu Nikole Pašića.

Novinar Danasa pokušao je da zaviri u skupštinski hol gde je sve već spremno za zakusku nakon polaganja zakletve, ali nas je obezbeđenje oteralo uz pitanje: „Da li je sa vama obavljen policijski razgovor“.

Inače ovakvo obezbeđenje viđeno je samo kada u Skupštinu Sbije dolazio ruski predsednik Vladimir Putin.

10.13 – Ispred skupštine već se okupio izvestan broj građana ali i mladići koji izgledaju kao neformalno predsedničko obezbeđenje poput onog koje je 2017. „privodilo“ novinare. Nova.rs je uslikala ove pripreme za svečanu ceremoniju, pa i pomenutu grupu mladića.

09.57 – Svečanim polaganjem zakletve, predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeće novi petogodišnji mandar, a objavljen je i tekst zakletve.

09.50 – Vila „Zlatni breg“ u Smederevu, iz vremena dinastije Obrenović, poslednjih dana sređuje se za ceremoniju svečane inauguracije predsednika Srbije, objavila je Nova S.

Snežana Cvetković, kustos i istoričarka umetnosti, kaže da postoje nezvanične najave da bi ta svečanost u vili Obrenovića mogla da se dogodi tokom juna.

„To su još nagađanja i eventualne mogućnosi. Novinari ovde znaju da se pripreme vrše, da se vila sređuje i doteruje, ali zvaničnih informacija nema dokle se stiglo“, rekla je Cvetković za Novu S.

Ušuškana među vinogradima, vladarska vila dinastije iz 19. veka, transformiše se u objekat za potrebe protokola SFRJ sa opremom koja je u potpunosti u skladu sa građanskim enterijerima. Vila je bila kraljev dvor od 1900. do 1903. godine, a posle majskog prevrata kraljica Natalija poklanja vilu čuvenoj porodici Oreškovića čiji su sinovi doprineli razvoju vinogradarstva u Srbiji. Vila je u njihovom vlasništvu bila do kraja Drugog svetskog rata.

09.06 – Na Aleksandru Vučiću je odgovornost da svoj drugi predsednički mandat, koji preuzima na dan kada je ceo svet u ogromnoj krizi, obavlja poštovanjem ustavnih ovlasćenja predsednika, doprinoseći tako smanjenju tenzija u društvu, ali i izgradnji urušenih institucija, izjavio je FoNetu predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.

08.46 – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić odbacio je kao nerazumne kritike pojedinih opozicionih stranaka što predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas polaže zakletvu pred starim sazivom parlamenta, navodeći da je to aktuelan saziv pošto je kako je dodao izborni proces još u toku.

Zakletvu za drugi mandat položiće pred starim skupštinskim sazivom, s obzirom na to da zbog ponavljanja izbora nije završen izborni ciklus, niti je konstituisan novi parlament.

Posebna sednica parlamenta počinje u 11 sati, a protokolom nije predviđena bilo kakva rasprava.

Očekuje se da će novi – stari predsednik ovog puta zakletvu položiti samo nad Ustavom Srbije, za razliku od prethodnog puta kada je to učinio i nad Miroslavljevim jevanđeljem, iako ni Ustav, a ni zakon ne predviđaju bilo kakve religijske dokumente.

Nekoliko autobusa sa Srbima sa Kosova i Metohije krenulo je rano jutros put Beograda kako bi prisustvovali inauguraciji Aleksandra Vučića.

Srbi, koji su krenuli iz Kosovske Mitrovice i Leposavića između tri i četiri sata, rekli su da im nije bilo teško da rano ustanu i krenu na put kako bi podržali predsednika, jer je, kako su rekli, on bio uvek uz njih kad im je bilo najpotrebnije.

Oni su sa sobom poneli transparente na kojima piše „Predsedniče, hvala Vam što čuvate naše Kosovo i Metohiju“, „Dok je predsednika Vučića, biće i Srba na Kosovu i Metohiji“, „Predsedniče Vučiću, celo Kosovo i Metohija je uz Vas“, piše N1.

- Advertisement -
SourceDanas
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti