SNS PODRŽAO ISTRAŽIVANJE LITIJUMA KOD GORNJEG MILANOVCA: Sakrili rešenje Ministarstva rudarstva!

Obavezno pročitajte

Ekološko udruženje „Suvoborska greda” iz Gornjeg Milanovca istrajno je u nameri da zaustavi geološka istraživanja firme „Jadar Lithium d. o. o.” na teritoriji ove opštine. Iz ovog udruženja poručuju da predsednik opštine zajedno sa ostalim funkcionerima zastupa interese stranke i velike kompanije. Pored toga iz udruženja kažu da lokalni funkcioneri SNS kriju rešenje Ministarstva rudarstva i energetike koijm su omogućena geološka istraživanja firme “Jadar Lithium d.o.o. ”

Ekološko udruženje “Suvoborska greda”, koje okuplja meštane i vlasnike zemljišta na području Pranjana i okolnih sela, zatražilo je u julu od Skupštine opštine Gornji Milanovac hitnu zabranu svih geoloških istraživanja bora, litijuma i drugih metala na tom području. Prostornim planom, kako kažu iz ovog udruženja, ta istraživanja su omogućena firmi Jadar Lithium iz Beograda.

Rio Sava Exploration/Rio Tinto su se nakon ovoga oglsili saopštenjem za javnost u kojem tvrde da ne vrše nikakva istraživanja na području opštine Gornji Milanovac, niti imaju ikakve veze sa takvim eventualnim istraživanjima.

- Advertisement -

Udruženje “Suvobroska greda” koje je organizatori dva ekološka skupa (u Pranjanima i u Koštunićima) napomenuli su da su oba puta bili izričiti i obavestili građane da kada je reč geološkim istraživanjima da se radi o kompaniji „Jadar Lithium d. o. o.” registrovanoj na Čukarici, koju nisu dovodili u vezu s Rio Tintom.

Ponovo na dnevnom redu

Ekološko udruženje „Suvoborska greda” pokrenulo je građansku inicijativu s predlogom o izmeni Prostornog plana opštine Gornji Milanovac, a u nameri da spreči geološka istraživanja firme „Jadar Lithium d. o. o.” na prisustvo litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata na prostoru tzv. „Pranjanskog basena” (istražni prostor 2427), koje je omogućeno Rešenjem Ministarstva rudarstva i energetike po ovlašćenju ministarke br. 021-01-00069/3/2020-08.

Po predaji peticije koju je potpisalo oko 50 odsto meštana Pranjana i okolnih sela u kojima su planirana pomenuta istraživanja, SO Gornji Milanovac je na dnevni red desete redovne sednice (zakazane za 10. septembar) pod tačkom 6, uvrstila razmatranje informacije o vršenju geoloških istraživanja na teritoriji opštine Gornji Milanovac, a predsednik opštine Dejan Kovačević pritom je izjavio da je „sva dokumentacija kojom raspolažemo stavljena na uvid i iz nje se jasno vidi da nema radnji koje bi neko preduzeo na štetu životne sredine ili bilo čega drugog”, kažu iz ovog udruženja.

“Međutim, to je još jedna u nizu neistina (o neistinama koje je g. Dejan Kovačević izneo na račun našeg ekološkog udruženja smo već govorili), budući da među javno iznetom dokumentacijom, kao i u obrazloženju navedene tačke dnevnog reda, nema Rešenja Ministarstva s početka teksta, iako u napomeni istog stoji: „Rešenje dostaviti: (…) 2. SO Gornji Milanovac”.Stoga slobodno i nedvosmisleno možemo zaključiti da je navedena tačka dnevnog reda samo kukavičje jaje namenjeno obesmišljavanju rada našeg udruženja i lakšem otvaranju vrata geološkim istraživanjima, a u krajnjem slučaju rudniku litijuma na teritoriji naših sela”, navodi se u saopštenju udruženja “Suvoborska greda”.

Iz udruženja poručuju da treba imati u vidu da je zvaničan stav SANU, kao i stav brojnih univerzitetskih profesora o potencijalnom rudarenju litijuma i samim geološkim istraživanjima te vrste krajnje nepovoljan, ali da vladajuća garnitura taj stav odbacuje bez ikakve argumentacije.

Poziv za predsednika opštine

Istraživanjima na području Pranjana bi bilo ugroženo svih 6 reka ovog kraja, izjavila je predsednica udruženja Suvoborska greda Ljiljana Bralović. Ona je naglasila da bi istraživanje i eksploatacija teških metala imali nesagledive posledice po životnu sredinu, zdravlje i život meštana njihove Mesne zajednice, a i šire.

Glavno pitanje građana okupljenih u Udružejnju je : ” ako je rudarenje litijuma zaista onakvo kakvim ga vladajuća garnitura predstavlja, zašto se pomenuto Rešenje u Opštini Gornji Milanovac uporno prikriva i negira? Čije, dakle, interese zastupaju predsednik Opštine Dejan Kovačević, predsednik Skupštine opštine Lazar Nikolić i načelnik Odeljenja za urbanizam, komunalno-stambene i imovinsko-pravne poslove Zoran Drinjaković (kao izvestilac o predmetu pomenute tačke dnevnog reda)?”

“Pozivamo predsednika Dejana Kovačevića da konačno počne da zastupa interese građana umesto interesa (stranih?) kompanija, odnosno interesa stranke, a da prvi korak ka tome bude odstranjivanje kukavičjih jaja (ona u ovom slučaju ne mogu proći neopaženo) i javno iznošenje dokumenata od opšteg značaja, a potom uvažavanje stava o obustavljanju geoloških istraživanja na prisustvo litijuma na teritoriji naših sela!”, zaključuju iz ovog udruženja.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Milioni na protestima u Francuskoj, privedeno 80 osoba, povređena 123 policajca

PARIZ – U Francuskoj su danas na protestima zbog reforme penzija povređena 123 policajca i žandarma i privedeno je više...

Još priča na sličnu temu