17.4 C
Belgrade
nedelja, 26 juna, 2022

SADA KAD IM SVANE: Ukrajina je postala kandidat za EU

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Pojedine zemlje EU protive se da još zemalja dobije status kandidata za članstvo, ali je zahtev ukrajinskog predsednika juče dobio podršku Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije.

Evropska komisija danas je preporučila Evropskoj uniji da Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata, dok će od Gruzije biti zatraženo da ispuni određene uslove pre nego što dobije taj status.

- Advertisement -

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je ovo potvrdila i dodala da to podrazumeva i da Ukrajina sprovodi niz reformi.

Ukrajini predstoji važan posao

„Ukrajina je jasno pokazala težnju i odlučnost zemlje da živi u skladu sa evropskim vrednostima i standardima”, rekla je ističući da je Ukrajina već primenila oko 70 odsto pravila normi i standarda EU, ali da ipak ostaje da se uradi važan posao u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i oligarha i osnovnih prava.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)
- Advertisement -

Proces zasnovan na zaslugama

„Proces je zasnovan na zaslugama,tako da proces u potpunosti zavisi od Ukrajine”, naglasila je Lajen, prenosi Tanjug.

Tokom svoje izjave, fon der Lajen je nosila boje Ukrajine, žuti sako preko plave košulje. 

Brisanje sive zone

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je ranije da je poseta čelnika Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije Kijevu istorijski dan za njegovu zemlju. 

„Ukrajina ima podršku četiri moćne evropske države”, rekao je Zelenski u video obraćanju. 

Zelenski je takođe istakao da bi Evropa mogla da napiše novu priču o slobodi i konačno eliminiše sivu zonu između EU i Rusije zahvaljujući hrabrosti Ukrajinaca. 

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti