-0.5 C
Belgrade
petak, 28 januara, 2022

SADA I ZVANIČNO: SZO proglasila panedmiju koronavirusa. Počinju agresivne akcije (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije poručuju nacionalnim vladama da je vreme za agresivne akcije sada kada je izbijanje korona virusa dostiglo nivo pandemije.

Direktor SZO Tedros Adhanon Gebrejesus rekao je da su sa proglašenjem pandemije, zemlje pozvane da razviju svoje mehanizme za reagovanje u vanrednim situacijama, preneo je AP.

- Advertisement -

„Pripremite svoje bolnice, zaštitite i obučite svoje zdravstvene radnike i pazimo jedni druge jer smo potrebni jedni drugima“, savetovao je Tedros. Doktor Majk Rajan, šef programa SZO za vanredne situacije, uputio je otvoreno upozorenje o hitnosti vanredne situacije u zdravstvu.Rajan je rekao da su Iran i Italija sada u prvim borbenim redovima. „Oni pate, ali mogu da vam garantujem da će se i druge zemlje naći u toj situaciji uskoro“, rekao je on.

„SZO je procenjivala ovu epidemiju iz minuta u minut i duboko smo zabrinuti alarmantnom brzinom kojom se virus širi i teškim stanjem zaraženih“, kazao je  Adhanom na konferenciji za medije i dodao: „Sve zemlje još mogu da promene tok ove pandemije. Ako zemlje otkriju, testiraju, leče, izoluju, prate i mobilišu svoje ljude u odgovoru“

„Stoga smo odlučili objaviti da se širenje Covida 19 može okarakterisiati kao pandemija“, dodao je on

- Advertisement -

“Pandemija nije reč koju koristimo olako ili nemarno. To je reč  koja, ako je pogrešno upotrebimo, može izazvati neopravdani strah ili neopravdano prihvatanje mišljenja da je borba gotova što vodi nepotrebnoj patnji i smrti”; rekao je Adhanom.

Dodao je kako se hiljade ljudi bore za svoje živote u bolnicama širom sveta i kako će broj zaraženih kao i mrtvih u danima i nedeljama pred nama iti još veći.

“U poslednje dve nedelje broj zaraženih van Kine se povećao 13 puta, a broj zaraženih zemalja se utrostručio. Sada imamo preko 118.000 slučajeva u 114 zemalja, a 4.291 osoba je izgubila život””, rekao je on.

- Advertisement -
SourceKurir
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti