SAD UCENJUJU BRITANIJU: Raskinite sa „Huavejem“

Obavezno pročitajte

SAD su upozorile Britaniju da bi mogle da obustave isporuke aviona-lovaca i komunikaciju s američkom obaveštajnom službom, ako ugovor sa kineskom telekomunikacionom kompanijom „Huavej“ ne bude raskinut.

Američki senator je objasnio Domu komuna da ovo nije šala. Pentagon će kazniti saveznika zbog tvrdoglavosti i prebaciće deo svog oružja, koje je raspoređeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, nazad preko okeana. 

- Advertisement -

Britanija nije više američki nosač aviona

Britanski parlamentarci su ukazali poštovanje američkom senatoru republikancu Tomu Kotonu i dozvolili mu da govori pred komitetom za odbranu u Donjem domu u Vestminsterskoj palati. Gost je opravdao poverenje. On je objasnio kolegama da Britanija koju su za vreme Hladnog rata nazivali nepobedivim američkim nosačem aviona, sada nije toliko važna za SAD. Ranije je glavni neprijatelj bila Rusija, a sada je to Kina. 

„Danas su pretnje u zapadnom delu Tihog okeana ozbiljnije od pretnji u Evropi. Kina je u dugoročnom smislu ozbiljnija opasnost za svet od Rusije. Stoga, u narednim godinama, Sjedinjene Države planiraju da izgrade svoj odbrambeni potencijal na Tihom okeanu. A to zahteva od nas da tamo prebacimo vojnu opremu iz drugih oblasti“, rekao je senator. 

U tu opremu Koton je svrstao američko oružje koje je raspoređeno na bazama u Britaniji. Reč je pre svega o lovcima-bombarderima i izviđačkim avionima. Dakle, tu opremu SAD mogu vratiti kući. Štaviše, oni neće prodati savezniku 48 borbenih aviona nove generacije F-35. A Britancima su oni očajnički potrebni za njihov najnoviji nosač aviona „Kraljica Elizabeta“. 

Gost je podsetio članove parlamentarnog odbora da SAD dele sa Britanijom informacije koje je dobila njihova obaveštajna služba. London takođe mogu lišiti ove privilegije ako ne odbije izgradnju 5G mreže zasnovane na tehnologiji kineske kompanije „Huavej“. Senator je već uneo izmene u američki zakon o trenutnom budžetu za odbranu. One podrazumevaju zabranu raspoređivanja 48 aviona F-35 na britanskom tlu. 

I Tramp ubeđuje Džonsona u štetnost Kine

A ako se nezadovoljstvo u Vašingtonu poveća zbog ponašanja saveznika, tada će biti dovedena u pitanje i sudbina onih delova oružanih snaga SAD koji su bazirani u Britaniji već decenijama. To su tri eskadrile lovaca F-15, ekipe pilota i zemaljsko osoblje aviona KC-135R „Stratotanker“. 

SAD,

© AP PHOTO / NG HAN GUAN

List „Vor zon“ objašnjava da Koton nije usamljeni borac. Iza njega stoji Bela kuća. Američki predsednik Donald Tramp lično je nedavno ubeđivao britanskog premijera Borisa Džonsona da Kinezi svojim tehnologijama potkopavaju odbrambene sposobnosti Zapada.  

Prema podacima agencije AP, deo opreme neophodne za izgradnju 5G mreže kineska kompanija je već isporučila i montirala. Generalno, London joj je dozvolio da izgradi 35 posto infrastrukture neophodne za mrežu. Džonsonova odluka je naljutila Vašington, jer on veruje da privatna kineska kompanija može da špijunira zapadna sredstva komunikacije, ili ih, po naređenju iz Pekinga, jednostavno može zatvoriti. 

Uzaludno ubeđivanje

Priče na ovu temu, koje je senator Koton podelio sa britanskim parlamentarcima, nisu ubedile laburističku opoziciju. Kevin Džons, poslanik Laburističke partije, prisustvovao je sastanku i rekao da je britanska obaveštajna služba Državni komunikacioni štab zaključila da nema rizika za angloameričke operacije. Džons je optužio Amerikanca da zastrašivanjem prisiljava Veliku Britaniju da promeni svoju politiku.   

Stjuart Mekdonal, poslanik Škotske nacionalne stranke, takođe se usprotivio gostu. Prema njegovim rečima, ponašanje Donalda Trampa ne uliva poverenje u njegovu politiku i akcije usmerene protiv kineske kompanije.   

Američka zastava i logo kineske firme Huavej

U razgovoru za „NG“ Andrej Ostaljski, nezavisni novinar koji radi u Britaniji je istakao: „Boris Džonson je u teškom položaju. Sa jedne strane, on ne želi da oslabi „poseban odnos“ SAD i Britanije. Pored toga, Tramp je podržao Džonsona u vezi sa problemom bregzita. Sa druge strane, Tramp je veoma nepopularan kod Britanaca.

Njegove postupke odobravaju samo ljudi sa ekstremno desničarskim stavom. A nepoverenje u Kinu je takođe poraslo zbog činjenice da on želi da liši Hongkong autonomije koja joj je data pre mnogo godina na osnovu sporazuma sa Britanijom. Kako vlada da reaguje? Neće iskopavati stubove za 5G mrežu koji su već postavljeni. Preostaje im samo da balansiraju, pokušavajući da sačuvaju dostojanstvo“, zaključio je Ostaljski. 

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu