SAD: Oslobađanje talaca uslov za uspostavljanje pauze u ratu između Izraela i Hamasa

Obavezno pročitajte

SAD su na konferenciji u Bahreinu istakle potrebu da se postigne sporazum o oslobađanju talaca koji se drže u Pojasu Gaze kako bi se postigla pauza u sukobu između Izraela i palestinske organizacije Hamas.

Savetnik američkog predsednika za Bliski istok Bret Mekgurk ocenio je da je situacija u Gazi koju Izrael bombarduje od 7.oktobra, „užasna“ i da se ne može tolerisati.

- Advertisement -

Međutim „priliva humanitarne pomoći, priliva goriva i pauze u borbi će biti kada taoci budu oslobođeni“, rekao je Mekgurk na godišnjem forumu o bezbednosti koju organizuje Međunarodni institut za strateške studije (IISS).

On je rekao da su u toku „intenzivne diskusije pod posredstvom Katara da se postigne oslobađanje talaca koji se drže u Pojasu Gaze od napada Hamasa 7.oktobra“.

„Oslobađanje velikog broja talaca će dovesti do značajne pauze u borbi i masivnog priliva humanitarne pomoći“, obećao je savetnik predsednika SAD, a nekoliko arapskih diplomata koji su govorili na skupu je osudilo Izrael da krši međunarodno humanitarno pravo.

Savet bezbednosti UN je pozvao na „hitne i produžene humanitarne pauze“, ali Izrael odbija svaki prekid vatre dok se ne puste taoci.

„Moramo raditi na oslobađanju talaca i primeni humanitarnih pauza“,rekao je jedan visoki evropski zvaničnik tražeći da ostane anoniman.

Na otvaranju konferencije sinoć i prestolonaslednik Bahreina Salman bin Hamad bin Isa Al Kalifa, čija je zemlja normalizovala odnose s Izraelom 2020. godine, je takođe pozvao na oslobađanje talaca i kraj sukoba koji preti da se raširi u region.

Veruje se da u Gazi ima oko 240 talaca otetih na jugu Izraela. Od 7.oktobra Hamas, vladajući u Gazi je oslobodio četiri žene, a vojska je oslobodila jednu i pronašla tela dve otete Izraelke u proteklih nekoliko dana.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

U Novom Sadu uhapšena kriminalna grupa, terete se za pokušaje ubistava, oružje, drogu…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu, nakon višemesečnog intenzivnog operativnog rada, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsili...

Još priča na sličnu temu