SAD: Nismo promenili stav o međusobnom priznanju Kosova i Srbije

Obavezno pročitajte

Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu promenile svoj stav kada je u pitanju međusobno priznanje Kosova i Srbije, izjavio je za Radio slobodna Evropa neimenovani portparol Stejt departmenta. U pisanom odgovoru se navodi da SAD u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi posredstvom Evropske unije, te da je konačni cilj sveobuhvatnog sporazuma međusobno priznanje.

Pitanje međusobnog priznanja između Kosova i Srbije se aktuelizovalo nakon pisma čestitke od strane predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) i američkog državnog sekretara Entoni (Anthony) Blinkena, upućenog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije 15. februara, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Advertisement -

U tom pismu se navodi da će srpski i kosovski lideri „praviti teške kompromise“ u cilju normalizacije odnosa, ali se međusobno priznanje nigde eksplicito ne pominje.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je juče izjavio da ne može da se postigne puna normalizacija odnosa sa Srbijom bez međusobnog priznanja, te da predlog EU smatra dobrom osnovom za dalje razgovore.

Kosovo i Srbija su prihvatile predlog Evropske unije, koji je u javnosti poznat i kao francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa.

U dokumentu se eksplicitno ne pominje međusobno priznanje Kosova i Srbije, kao ni članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ali se od Srbije traži da ne ometa učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije.

Kosovo i Srbije vode dijalog o normalizaciji odnosa od 2011. godine, ali dve strane imaju drugačije viđenje konačnog sporazuma, tako da, dok Priština insistira na međusobnom priznanju, Beograd traži kompromisno rešenje.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Milioni na protestima u Francuskoj, privedeno 80 osoba, povređena 123 policajca

PARIZ – U Francuskoj su danas na protestima zbog reforme penzija povređena 123 policajca i žandarma i privedeno je više...

Još priča na sličnu temu