SAD ĆE DA UĐU, SAMO ŠTO NISU: Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji

Obavezno pročitajte

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola čestitala je danas Ukrajini i Moldaviji na dobijanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i rekla da te zemlje Uniju mogu da gledaju kao svoju kuću i da se bore za iste vrednosti.

Ona je na konferenciji za novinare u Briselu, gde se održava sednica Evropskog saveta, rekla da je to „istorijska odluka“.

- Advertisement -

Upitana o slučaju Albanije i Severne Makedonije, koje i dalje nisu dobile datum za početak pregovora, Mecola je rekla da razume frustracije kada neka zemlja napravi tri, četiri ili 15 potrebnih koraka i ostane ostavljena po strani i istakla da želi da vidi napredak u procesu sa te dve zemlje.

Kako je rekla, narednog meseca biće doneta odluka o Bosni i Hercegovini, o čemu još mora da se razgovara, a insistira da se diskutuje i o viznoj liberalizaciji za Kosovo, jer je to, prema njenim rečima, jedina zemlja u regionu koja nije deo bezviznog režima.

Govoreći o Ukrajini, Mecola je ukazala da je Evropski parlament među prvima pozivao da se donese odluka o davanju statusa kandidata.

„Nećemo se vraćati na svet od pre 24. februara, već ćemo samo ići napred. Ako je ikada bilo vreme za više Evrope, to je sada“, poručila je Mecola.

Istakla je da će odluka o dodeli statusa kandidata ojačati Ukrajinu, kao i slobodu i demokratiju, a Evropsku uniju će staviti na pravu stranu istorije, jer, kako je kazala, Ukrajina „bije našu bitku“.

Poručila je i da ne treba umanjivati značaj statusa kandidata za članstvo, jer on nosi veliki potencijal za reforme i razvoj.

„Kada zemlja dostigne uslove za naredni korak, moramo kao Unija da budemo spremni i da se ne krijemo iza političkih izgovora da se taj naredni korak ne desi“, rekla je Mecola.

Ona je istakla da je insistirala da se ne sme odustati od klimatske agende, da se moraju boriti protiv ruske propagande i da se mora znati da za nedaće nisu krive sankcije, već vlast u Rusiji, a smata i da EU mora nastaviti da pruža podršku Ukrajini i da vrši pritisak na Rusiju, jer EU „ne sme biti ona koja je trepnula prva“.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da je dodeljivanje statusa kandidata članstvu EU Ukrajini i Moldaviji „istorijski trenutak“ u jeku ruske ofanzive.

On je rekao da je Kijev dugo očekivao ovu odluku koja je doneta na samitu šefova država i vlada zemalja EU u Briselu i da ona označava početak dugog i složenog procesa postajanja članom.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da je odluka o davanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji istorijska i istakao da Evropa to duguje narodima te dve države.

On je, međutim, upozorio da će proces pristupanja biti „veoma zahtevan“ i ukazao da je odluka doneta u kontekstu napada Rusije na Ukrajinu, prenosi Politiko.

„Odluka je politička, priznajem to“, kazao je Makron.

Francuski predsednik je podsetio na njegov predlog o stvaranju takozvane Evropske političke zajednice kako bi se osnažile veze Evropske unije i država koje nisu njene članice.

Međutim, njegove reči o evropskoj perspektivi Ukrajine i Moldavije više su zvučale kao upozorenje da treba biti obazriv kada je reč o proširenju Unije, navodi Politiko.

„Ne moramo svi da živimo u istoj kući, ali svi ćemo ići istom ulicom“, kazao je Makron i dodao da „stratešku intimnost“ Evrope ne treba potkopavati.

Prema njegovim rečima, bilo je neophodno da se Ukrajini „pruži ruka pomoći“ nakon što je NATO odbacio njen zahtev za priključenje.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao...

Još priča na sličnu temu