NAROD SA KOSMETA U STRAHU: Vučić će nas izdati, daće tzv. Kosovu stolicu u UN!

Obavezno pročitajte

Takođe ne treba čovek da bude mnogo mudar pa da ne razume da je glavni cilj predsednika Srbije da prihvati rešenje statusa južne srpske pokrajine po modelu „dve Nemačke“. Taj plan je pre više od 10 godina izneo nemački diplomata Volfgang Išinger a u kome stoji da Srbija i Kosovo treba da potpišu mirovni sporazum kao dve države bez uzajamnog priznanja. Srbija se takvim sporazumom obavezuje da neće spračavati ulazak „Kosova“ u međunarodne institucije i organizacije kao ni u SB UN. Srbi na Kosovu i Metohiji, naročito ovi na severu KiM kao i SPC dobili bi neki vid autonomije.

U prevodu to znači da Srbija priznaje nezavisno Kosovo čim mu daje stolicu u UN ali zbog neizvesne političke budućnosti i pretpostavljene optužbe za nacionalnu izdaju Aleksandar Vučić se krije iza nemačkog predloga. Na taj način će on da kaže da nije priznao samoproglašenu “republiku Kosovo“, a u stvari je prizano čim je pristao na njeno međunarodno priznanje i uvažavanje.

U tu svrhu u zadnje vreme suočeni smo sa žestokom političkom kampanjom u kojoj se tvrdi da Srbija na Kosovu „mora da poštuje realno stanje“, „da mi na KiM nemamo ništa“ i da „Srba nema ni u Đakovici ni u Kačaniku“ pa kako onda možemo da tvrdimo da je Kosovo naše. To su uostalom reči Vladimira Đukanovića medijske udarne pesnice predsednka Srbije, poslanika, advokata i predsednika brojnih skupštiniskih odobra.

- Advertisement -

Sa druge strane, slobodno tako možemo reći, da se predsednik Srbije postarao da dobije svog patrijarha čija reakcija na otuđenje ovog dela srpske teritorije neće biti uraganaska. Biće više mlaka, kao što smo imali prilike da se uverimo na poslednjem Saboru SPC kada prvi put posle niza godina nije bilo reči o južnoj srpskoj pokrajini i srpskom narodu i svetinjama u njoj. Od patrijarha se očekuje da bude jako konstruktivan po pitanju Kosova i Metohije kao što je i bio po pitanju položaja Srba u Hrvatskoj.

Aleksandar Vučić uoči junskog susreta sa čelnicima iz Prištine obećava da tada a ni kasnije neće priznati nezavisno Kosovo. Kosovo možda i ne prizna ali će mu dozvoliti da bude članica UN što mu dođe jedno te isto. Uostalom, predsednik Srbije Vašingtonskim sporazumom je izlobirao za samoproglašenu repulbiku Kosovo priznanje Izraela gde je on obećao da do juna meseca prebaci ambasadu Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim.

Predsedniku Srbije se ništa ne može verovati. Uostalom, i uoči Briselskog i Vašingtonskog sporazuma on je tvrdio da nikave ustupke u državno-pravnom smilu neće dati Prištini a onda je potpisao ova dva sporazuma preko kojih se proteruju institucije srpske države iz njene južne pokrajine.

Paradok se je, ali je istina, da su danas glavni čuvari celovitosti Srbije čelnici Ruske Federacije koji tvrdo insistiraju na Rezoluciji 1244 SB kojom se garantuje teritorijalni integritet naše zemlje. Interesantna je stvar da Rusi u svojim saopštenjima kažu da podržavaju Republiku Srbiju u njenim pregovorima sa Prištinom i za Srbiju prihvatljiva rešenja ali strogo u okviru Rezolucije 1244 SB. Listom svi mediji u Srbiji, i oni proevropski N1 i Nova S kao i Vučićevi režimiski, kada prenose saopštenja ruske strane naglašavaju ovaj prvi deo rečenice u kome Rusi podržavaju prihvatljivo rešenje za Srbiju uz brisanje onog dela saopštenja u kome stoji samo u strogoj saglasnosti sa Rezolucijom 1244 SB.

Ono što je zanimiljivo jeste da je predsednik Srbije u dogovoru sa Miloradom Dodikom spreman da se odrekne Kosova i Metohije ako bi se Republika Srpska pripojila Srbiji. Ovo je račun bez krčmara jer je i Milorad Dodik pre neki dan javno morao da prizna da je Ruska Federacija za poštovanje međunarodnog prava što znači za očuvanje Bosne i Hercegovine kao države ali i očuvanje Republike Srbije kao države sa Kosovom i Metohijom u njoj. Ovakav blakonakloni stav prema Srbiji Rusi imaju ne zbog srpskih nego zbog svojih interesa. U slučaju da „Kosovo“ postane članica UN to znači dalje širenje NATO pakta što ugrožava ruske nacionalne i državne interese.
Možda nekome deluje čudno da se predsednik jedne države, kao što je predsednik Srbije, odriče dela svoje teritorije za navodni ulazak u EU. Analizirajući dublje političku situaciju u Srbiji jasno se uočava da je Aleksandar Vučić ogrezao u kriminal. On je svestan da ga veliki broj stranih obaveštajnih službi drži u šaci jer mogu da građanima Srbije predoče brojna kriminalna dela iza kojih stoji njihov predsednik. Zato je i razmuljiv starah Aleksandra Vučića za njegovu političku budućnost i egzistenciju a da se ovaj prljav veš ne bi otkrio on je spreman, kako on kaže, na teške i bolne kompromise za Republiku Srbiju.

Kosovska Mitrovica
02.06.2021. godine

Informativna služba
Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije
„Otadžbina“

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu