7.6 C
Belgrade
utorak, 26 oktobra, 2021

SRAMNA ODBRANA DIREKTORA RZS: Izmišlja i lupeta, kao da Srbi ne vide koliko nemaju u džepu! PA NEMAJU SVI PLATU KAO TI, DRUŽE DIREKTORE!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Na sajt naše redakcije stigla je tzv. odbrana od strane direktora RZS koji se suklja po funkcijama još od vremena pokojnog Slobodana Miloševića. Objavu prenosimo u celosti u nadi da će ovakvih udbaških funkcionera u narednom periodu biti manje, jer njihove obmane postaju neizdržive.

Opet se na RZS sručila lavina neistina, poluistina i dezinformacija i sada smo dobili na sceni i stručnjake iz oblasti cena sa svojim teorijama o tome šta je “realistični” statistički podatak, naravno uz implicitnu političku sugestiju da RZS nešto “šteluje” ili „šminka“.

Hajde najpre da se osvrnemo na histeričnu dramatizaciju koja po pravilu prati ovakve politikantske teorije zavera. Inflacija u Republici Srbiji nije ekstremno niska u odnosu na druge zemlje Evropske unije gde se avgustovske međugodišnje stope inflacije (avgust 2021.u odnosu na avgust 2020.) kreću u intervalu između 4-5%, dok je međugodišnja inflacija u avgustu za EU kao celinu iznosila 3,2% (u Evro zoni iznosila je 3,0%). Tako da, infilacija u Srbiji od 4,3% svakako ne predstavlja nekakvo „čudo“ kako to g. Radosavljević želi da predstavi u javnosti osim ako ne pretpostavimo nekakvu globalnu, panevropsku zaveru nacionalnih statistika o veštačkom krivotvorenju stopa inflacije u Evropi.

- Advertisement -

Takođe, netačna je izjava g. Radosavljevića da smo “pre par godina imali dvocifrenu inflaciju”. Poslednji put inflacija (prosečna godišnja) je bila dvocifrena 2011. godine kada je iznosila 11% i izgleda da g. Radosavljević pored toga što pohađa drugačije supermarkete i tržnice u odnosu na većinu građana, živi u drugoj dimenziji vremena i prostora tj. u dobu kada je on sam bio državni funkcioner, računajući na zaboravnost građana koji se problema divljanja cena, sveopštih poskupljenja i inflacije, na svu sreću, sve slabije sećaju kao davne, mračne prošlosti.

Takođe, ne znamo na osnovu čega je g. Radosavljević doneo paušalni zaključak da je “sve poskupelo 20-30%” osim ako ima neku vlastitu statističku aparaturu i sistem snimanja cena u Srbiji (kao što pojedini „eksperti“ koji napadaju RZS imaju svoj sistem obračuna „realističnog“ BDP-a). Ako posmatramo zvanične statističke podatke po pojedinačnim grupama proizvoda (Saopštenje o indeksima potrošačkih cena za avgust 2021.) nema ni jedne grupe kod koje je u avgustu zabeležen porast cena veći od 20%. Najveći indeksi su zabeleženi kod grupe proizvoda ulja i masti (18,8%) i kod povrća (19,7%). Naravno, to ne znači da pojedinačni proizvodi unutar ovih grupa nisu zabeležili i veći rast.

Idemo na drugu malicioznu dezinformaciju, a tiče se, kako g. Radosavljević kaže, “nekih standardizovanih vrsta roba” i njegovog primera vokmena. Gospodin Radosavljević hoće da kaže da RZS namerno u obračun inflacije uključuje cene nekakvih zastarelih proizvoda koje niko ne kupuje čime se veštački dolazi do niskih stopa inflacije. Svakako da statistika cena RZS-a u korpu proizvoda i usluga koja se koristi za obračun inflacije ne uključuje vokmene, crno-bele televizore i ostala zastarele i atipične proizvode (kao ni cene nekretnina koje začuđujuće g. Radosavljević pominje u kontekstu indeksa potrošačkih cena) već se ova lista svake godine ažurira kontinuiranim praćenjem ponude novih, aktuelnih proizvoda i usluga i njihove zastupljenosti u potrošnji domaćinstava pri čemu RZS u obračunima indeksa cena koristi (kao i sve zemlje članice EU) evropsku klasifikaciju proizvoda i usluga – ECOICOP (European Classification of Individual Consumption According to Purpose). Dakle, ova tvrdnja odslikava koliko malicioznost toliko i začuđujuće neznanje g. Radosavljevića o statističkoj metodologiji obračuna inflacije. Da li g. Radosavljević zaista misli da bi MMF i Evrostat dopustili da RZS obračunava i publikuje podatke o inflaciji koji u sebi uključuju vokmene i ostala zastarela i atipična dobra, ili, narodski rečeno da RZS ’ide šumom a svi ostali drumom’.

- Advertisement -

Krajnje je čudno da se g. Radosavljević predstavlja kao makroekonomista i profesor a govori ovakve proizvoljnosti i nagađa ’kako nešto nije uredu’ a da (očigledno) zvanično saopštenje RZS-a (niti Evrostata) o inflaciji nije ni pogledao, gde bi našao i video šta je od roba ili usluga poskupelo, a šta pojeftinilo. Ne treba mnogo nagađati da, kao i u drugim slučajevima (BDP, potrošačka korpa, zaposlenost), realni statistički podaci nisu ni bitni već politikantsko izvrtanje realnosti, uz neizbežne teorije zavere u kojima RZS nešto „šteluje“.

Očigledno je da na političkom tržištu u sezoni predizborne histerije, naučna i profesionalna objektivnost i politička etika imaju vrlo nisku cenu, čemu je najbolji primer ova neugledna politička „korpa“ neistina, dezinformacija i proizvoljnosti g. Radosavljevića o RZS-u i inflaciji.

Direktor

Dr Miladin Kovačević

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti