Ruskom patrijarhu Kirilu zabranjen ulazak u Češku

Obavezno pročitajte

PRAG – Češka Vlada stavila je poglavara Ruske pravoslavne crkve patrijarha Kirila za prvu osobu na svojoj nacionalnoj sankcionoj listi zbog njegove podrške ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

To znači da mu je zabranjen ulazak u Češku, zemlju članicu EU i NATO-a, i zabranjene su mu bilo kakve finansijske transakcije sa Česima.

- Advertisement -

Patrijarh Kiril /76/ je na spisku sankcija naveden pod svojim građanskim imenom Vladimir Mihajlovič Gundjajev. Spisak je postavljen na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

„Njegove česte javne izjave koje podržavaju rat u Ukrajini, opravdavaju zločine koje su tamo počinile ruske trupe, sve su to jasni dokazi koji se mogu javno pronaći“, rekao je Lipavski na konferenciji za novinare.

EU je u celini pokušala da ruskog patrijarha stavi na listu sankcija prošle godine, ali države članice nisu uspele da usvoje zajednički stav o tom pitanju jer se Mađarska protivila.

Patrijarh Kiril je juče označio Ruse, koji ne služe svojoj zemlji, kao „unutrašnje neprijatelje“ i opisao patriotizam kao „najveću vrlinu“, javila je državna novinska agencija RIA.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen srpski ratni veteran na Jarinju, po ulasku na KiM mu se gubi svaki trag!

Sinoć nešto posle jedanaest časova na administrativnom prelazu Jarinje, pripadnici šiptarske policije uhapsili su srpskog borca, koji je vozilom...

Još priča na sličnu temu