RUSKI POSLANIK: Metode nuklearnog terorizma nepromenjene od Bin Ladena do Zelenskog

0
42

Američki predsedik Džozef Bajden i lideri članica Evropske unije pružanjem finansijske i vojne pomoći režimu Vladimira Zelenskog postaju sponzori nuklearnog terorizma, izjavio je predsedavajući Državne Dume Rusije Vjačeslav Volodin.

„Kijevski režim je naložio nuklearnim naučnicima da naprave ‘prljavu bombu’. Nastavlja sa granatiranjem kritične infrastrukture nuklearnih elektrana, Zaporoške i Kurske, provocirajući humanitarnu katastrofu. Američki predsednik i šefovi evropskih država, pružajući finansijsku i vojnu pomoć režimu Zelenskog, postaju sponzori i saučesnici nuklearnog terorizma“,napisao je Volodin na Telegram kanalu.

On je dodao da je pre 20 godina Vašington objavio informaciju da su teroristi „Al Kaide“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) predvođeni Osamom bin Ladenom dobili pristup radioaktivnim materijama i planirali da naprave „prljavu bombu“.

„Pretnja od terorističkog akta i primene takve bombe u SAD i Evropi postojala je sve do 2011. godine, kada je Osama bin Laden ubijen. Metode nuklearnog terorizma su nepromenjene: kakve su bile kod Osame bin Ladena, takve su i kod Zelenskog“, istakao je Volodin.

Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izrazio zabrinutost u razgovoru sa svojim kolegama iz SAD, Francuske i Turske zbog moguće upotrebe „prljave bombe“ od strane Kijeva.

„Prljava bomba“

Kako su saopštili izvori iz raznih zemalja, između ostalog i iz Ukrajine, kijevski režim priprema provokaciju na teritoriji svoje zemlje uz upotrebu „prljave bombe“ ili municije sa malom nuklearnom snagom.

Cilj provokacije je da se, prema navodima izvora, Rusija optuži da je upotrebila oružje za masovno uništenje i da se na osnovu toga pokrene snažna antiruska kampanja.

Razni izvori su naveli da je pod rukovodstvom zapadnih mentora Kijev već pristupio realizaciji tog plana. Rukovodstvu Istočnog planinsko-rudnoprerađivačkog kombinata u gradu Žute Vode u Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i Kijevskog instituta za nuklearna istraživanja, postavljen je zadatak da izrade „prljavu bombu“, a posao je već u završnoj fazi, navode izvori.

Organizatori provokacije računaju na to da bi većina zemalja krajnje žestoko reagovala na „nuklearni incident“ u Ukrajini, a da bi Moskva izgubila podršku mnogih svojih ključnih partnera.

Ostavite komentar