RUSKI PATRIJARH: Ne želimo da zauzmemo druge zemlje, borimo se protiv vladara tame

Obavezno pročitajte

Rusija ne želi da zauzme druge zemlje niti da se obogati u sadašnjem sukobu sa „svetskim vladarima tame“, rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

„Mi se trenutno ne borimo protiv ljudi, već protiv vladara tame ovoga sveta, protiv duhova zla. Kažem ovo smelo, sa punim uverenjem da je Rusija na strani svetlosti. I to se lako može dokazati, jer Rusija ne teži da postane bogatija, ne želi da zauzme druge zemlje, ne nastoji nikoga da potčini. Rusija jednostavno nastoji da sačuva svoj identitet, svoju veru, svoj sistem vrednosti“, poručio je učesnicima trpeze posle liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja na praznik Ulaska Gospodnjeg u Jerusalim.

- Advertisement -

Kako je istakao, potpuno odsustvo zajedničkih vrednosti i odsustvo hrišćanskih vrednosti na Zapadu dovelo je do vojnog sukoba između Rusije i Zapada.

„Nestala je lažna diplomatija iz doba detanta. Zadatak je bio da nas ščepaju golim rukama, bez ikakvog rata, da nas zavaraju, uvuku u svoj svet, usade nam svoje vrednosti. Ali naš narod i naše rukovodstvo su to shvatili. Te vrednosti su u suprotnosti sa našim, jer sveta Rusija, hvala Bogu, čuva hrišćanske vrednosti, koje su bile uključene u sistem nacionalnih vrednosti. Kada je postalo jasno da nemamo ništa zajedničko, sve je to dovelo do vojne konfrontacije“, rekao je on.

U nedelju, 9. aprila, pravoslavni vernici obeležavaju praznik Cveti, ili Ulazak Gospodnji u Jerusalim. Ovo je jedan od dvanaest velikih crkvenih praznika vezanih za život Hrista i Bogorodice.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril uputio je čestitke papi Franji, patrijarhu-katolikosu svih Jermena Gareginu II i poglavarima drugih hrišćanskih veroispovesti povodom Vaskrsa koji se obeležava po gregorijanskom kalendaru.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu