RUSKI PATRIJARH: Da li je mržnja prema pravoslavlju dovela do bombardovanja Jugoslavije?

Obavezno pročitajte

Sukob u Ukrajini je posledica dugotrajnog civilizacijskog sukoba, izjavio je patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril.

„Osvrćući se na okolnosti iz kojih je ovaj sukob krenuo, možemo, između ostalog, u njima uočiti neospornu versku dimenziju: iracionalnu mržnju prema narodima koji ispovedaju pravoslavlje. A ako pogledamo u prošlost, moramo postaviti pitanje: da li je ta mržnja i bila razlog da se celokupna moć zapadne vojne mašinerije obruši na Jugoslaviju 1999. godine? Nije li to razlog što se ekonomskim i političkim ucenama, uz pomoć takozvanih obojenih revolucija, dosledno zabija klin između zemalja čiji su narodi nosioci pravoslavlja?“, rekao je patrijarh okupljenom sveštenstvu svoje eparhije.

- Advertisement -

Manifestacija ove mržnje se, po njegovim rečima, vidi u progonu Ukrajinske pravoslavne crkve, podsticanju raskola od strane državnih organa Ukrajine, a kasnije i, nažalost, podržavanje svega toga od strane pojedinih poglavara Pomesnih Crkava, koji sprovode volju međunarodnih pokrovitelja.

„Ruski mirovni napori u cilju okončanja rata (u Donbasu) dosledno su sabotirale i ukrajinske vlasti i zapadne zemlje, a dalji razvoj događaja o tome jasno svedoči. Mirovni pregovori nisu zaustavili rat, naprotiv – jedna strana u sukobu je cinično koristila pregovore za gomilanje snaga i dalju eskalaciju. Štaviše, postalo je očigledno da su oni koji su rasplamsali vatru građanskog sukoba u Ukrajini želeli, a žele i danas, da je prošire na sve zemlje ruskog sveta, na celokupnu teritoriju naše kanonske Crkve – na Rusiju, Belorusiju, baltičke zemlje, Moldaviju, zemlje Kavkaza i Srednje Azije“, rekao je patrijarh.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

DF USTUPIO 140 BILBORDA JAKOVU MILATOVIĆU: Da pobjedimo Đukanovića, glasamo za Jakova!

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović, dobio je otvorenu podršku od strane velikog broja političkih organizacija i dojučerašnjih...

Još priča na sličnu temu