25 C
Belgrade
петак, 5 јуна, 2020

Ruski naučnici otkrili poreklo najsitnijih čestica u kosmosu

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...
- Advertisement -
loading...

Ruski astrofizičari prvi su utvrdili kako nastaju najsitnije i jedne od najtajanstvenijih kosmičkih čestica – neutrini.

Prema rezultatima istraživanja objavljenog u časopisu „Astrofizikal Džurnal”, ispostavilo se da se visokoenergetski neutrini rađaju u blizini crnih rupa u centrima dalekih aktivnih galaksija. 

- Advertisement -

Neutrino predstavlja jednu od najtajanstvenijih elementarnih čestica. Naučnici do danas ne znaju čak ni njihovu masu, toliko je mala. Neutrini slobodno prolaze kroz predmete, ljude, pa čak i našu planetu.

Neutrini se kreću brzinom svetlosti

Fizičari su naučili da uspešno otkrivaju visokoenergetske neutrine, koji nam dolaze iz kosmosa u interakcijama s metama neutrinskih detektora, ali do sada, nije bilo poznato gde nastaju kosmički neutrini.

- Advertisement -

Izvori kosmičkih neutrina traženi su u gama-zracima, jer se smatralo da ove čestice verovatno nastaju istovremeno s gama-zračenjem.

ruski

Ruski naučnici uporedili su podatke dobijene preko neutrinskog teleskopa „AjsKjub” u Antarktidi s radio-astronomskim posmatranjima kvazara — aktivnih jezgara udaljenih galaksija i utvrdili vezu između rođenja kosmičkih neutrina i bljeskova kvazara.

Prema istraživanju naučnika, u centrima tih galaksija nalaze se supermasivne crne rupe, koje apsorbuju okolnu materiju. Tokom dospevanja materije u crnu rupu, deo čestica se izbacuje natrag, ubrzava i tako nastaju neutrini, koji zatim brzinom svetlosti lete Univerzumom.

Visokoenergetski neutrini mogu da nastanu samo pomoću protona, koji lete skoro brzinom svetlosti. Neutrinska opservatorija „AjsKjub” od 2010. godine registruje kosmičke neutrine i meri njihovu energiju i pravce dolaska.

Ruski uspeh u neutrinskoj astrofizici

Analizirajući poreklo neutrina ultra-visokih energija — više od 200 biliona elektron-volti — naučnici su utvrdili da pravci iz kojih na Zemlju stižu neutrini ultra-visokih energija, ukazuju na sjajne kvazare, prema podacima mreže radio-teleskopa širom sveta.

Kako bi proverili svoju hipotezu, ruski naučnici su iskoristili podatke ruskog radio-astronomskog teleskopa RATAN-600 na Severnom Kavkazu. Oni su ukupno analizirali oko pedesetak visokoenergetskih neutrina, koje je registrovala opservatorija „AjsKjub”.

Rezultati su potvrdili da kosmički ultra-energetski neutrini nastaju u kvazarnim centrima s masivnim crnim rupama, akrecionim diskovima i emisijom izuzetno vrelog gasa.

„Rezultat mi je u početku izgledao ‘previše dobar’, ali detaljnom analizom podataka i višestrukim proverama, utvrdili smo očiglednu vezu neutrinskih događaja i radio-emisije, koja je zatim proverena višegodišnjim merenjima radijacionih bljeskova na radio-teleskopu RATAN-600 Specijalne astrofizičke opservatorije. Ovo je veliki uspeh u neutrinskoj astrofizici i sada će za naše otkriće biti potrebno teorijsko objašnjenje”, naglašava jedan od autora istraživanja Sergej Troicki.

Naučnici se pripremaju za proveru svog rezultata pomoću Bajkalskog neutrinskog teleskopa, koji se trenutno dovršava na dnu jezera Bajkal, a prikupljanje podataka već je počelo.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

- Advertisement -

Najnovije vesti

SINIŠA MALI U TRCI ZA PREMIJERA SRBIJE? „Nije samo kampanja“

Ministar finansija Siniša Mali odbacio je danas navode da je u trci za budućeg premijera Srbije. Mali je, upitan da li...

Jurić u podne saopštava ime političara!?

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić danas će dati iskaz u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu povodom svojih saznanja u vezi sa političarem pedofilom.

INTERNET RAT BUKTI: Tviter Trampa proglasio rasistom!

Tviter u kampanji protiv Trampa Kada se u pretragu na društvenoj mreži Tviter ukuca pojam rasista na engleskom...

UZBUNA I NOVO ŽARIŠTE: Čak 28 zaraženih u staračkom domu u Petrovaradinu

Muke: U privatnom domu „Mas grin haus“ u Petrovaradinu inficirano 22 korisnika i šest zaposlenih, a sve otkriveno kad je R. S....

NE MOGU DISATI: Komemoracija Džordž Flojdu

Džordž Flojdova smrt pokrenula lavinu protesta Poznate ličnosti, aktivisti za građanska prava, političari i članovi porodice Džordža Flojda...
- Advertisement -