RUSKI GENERAL: Ukrajinske snage nastavljaju da utvrđuju položaje u školama i stambenim zgradama

Obavezno pročitajte

Jedinice ukrajinske teritorijalne odbrane opremile su uporište i skladište municije u zgradi Harkovskog saobraćajnog univerziteta, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

U neposrednoj blizini ove obrazovne ustanove neonacisti su postavili oklopnu tehniku, pri čemu nije sprovedena evakuacija stanovnika obližnjih zgrada, dodao je Mizincev.

- Advertisement -

On je naveo da u ukrajinske snage minirale drumski most u blizini škole u Slavjansku preko reke Kazeni Torec, koji planiraju da dignu u vazduh, i po već utvrđenom scenariju, pokrivanjem u ukrajinskim i zapadnim medijima, okrive Oružane snage Rusije za neselektivne napade na važne saobraćajne objekte.

Mizincev je još jednom naglasio da u toku izvršavanja zadataka specijalne vojne operacije, ruske trupe i vojne formacije Donjecke i Luganske Narodne Republike ne vrše napade na objekte civilne infrastrukture, ponašaju se prema civilnom stanovništvu isključivo humano i civilima pružaju sveobuhvatnu pomoć i podršku.

Pripadnici „Krakena“ utvrđuju se u školi

General je dodao da su pripadnici neonacističkog bataljona „Kraken“ postavili uporište u jednoj od škola u Troickom u Harkovskoj oblasti. Takođe su postavili i skladišta municije, a u dvorištu škole nalaze se položaji višecevnih bacača raketa i oklopne tehnike.

Osim toga, ukrajinski borci opremili su artiljerijske položaje u dvorištima stambenih zgrada u drugom naselju u Harkovskoj oblasti – Barvenkovu.

„Pod izgovorom osiguravanja bezbednosti meštanima je zabranjeno da napuštaju svoje domove, a svi njihovi pokušaji da se samostalno evakuišu u bezbedna područja se strogo suzbijaju“, istakao je general.

Kako je naveo, ukrajinske trupe rasporedile su u privatnim kućama u Artjomovsku artiljeriju i višecevne bacače raketa, iz kojih redovno gađaju položaje ruskih snaga provocirajući njihovu uzvratnu vatru, pri čemu se pokrivaju civilnim stanovništvom kao živim štitom, kojima ne dozvoljavaju da napuste svoje domove.

O isporukama žitarica

General je rekao da je još jedan brod sa hranom isplovio iz ukrajinske luke Černomorsk – teretni brod „Daljan“ krenuo je sa tovarom cvekle.

„U okviru realizacije Inicijative o međusobnom razumevanju za bezbedan transport žita iz luka Ukrajine od 1. avgusta 2022. godine iz ukrajinskih luka obezbeđen je izlaz za 31 teretni brod (uključujući 19 blokiranih), izvezeno je 689.650 tona hrane, uključujući 487.463 tone kukuruza, 28.850 tona suncokretovog ulja, 50.301 tona brašna, 11.000 tona soje, 76.622 tone pšenice, 2.914 tona semena suncokreta, 18.500 tona stočne hrane, 14.000 tona šećerne repe“, naveo je general.

Istovremeno je u šest luka (Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni), ostao blokiran 51 strani brod iz 14 država, konstatovao je Mizincev.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Hamas osudio američki veto u Savetu bezbednosti UN

GAZA – Palestinska militantna grupa Hamas osudila je odluku Sjedinjenih Američkih Država da stave veto na nacrt rezolucije o prekidu...

Još priča na sličnu temu