13.5 C
Belgrade
sreda, 5 oktobra, 2022

RUSKI GENERAL ISTUPIO: Ukrajina i SAD pokušavaju da poremete bezbedan rad nuklearke i da za to okrive Rusiju

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kijev, zajedno sa svojim američkim pokroviteljima, pokušava da izazove, prema njihovom mišljenju, manju havariju na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani i tako onemogući normalan rad nuklearke, optuživši za to Rusiju, izjavio je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov.

On je dodao da nije slučajno što mediji umesto IAEA citiraju američke stručnjake koji uveravaju da su, u slučaju napada na Zaporošku nuklearku, rizici od širenja radijacije u Evropi minimalni.

- Advertisement -

Kirilov je pojasnio da, prema mišljenju američkih stručnjaka, debljina betonskih skloništa nuklearnih reaktora nuklearke iznosi 10 metara, a da je sama stanica projektovana i izgrađena uzimajući u obzir potrebu prevazilaženja posledica takvih incidenata kao što je pad civilnog aviona.

Uporedo s tim, stručnjaci iz SAD, smatra Kirilov, ne isključuju mogućnost da će direktan pogodak artiljerijskih granata velikog kalibra na suvo skladište iskorišćenog nuklearnog goriva dovesti do radioaktivne kontaminacije područja u radijusu do 20 kilometara. Havarijska situacija na nuklearnom reaktoru će se, ističe on, proširiti na okolinu u maksimalnom radijusu do 30 kilometara.

Načelnik je prethodno izjavio da ruski eksperti smatraju da zbog dejstava Kijeva na Zaporoškoj nuklearki može doći do situacije slične Černobilju i Fukušimi.

Zaporoška nuklearna elektrana

- Advertisement -

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti