RUSKI AMBASADOR: Američka administracija se u svojoj politici zaglavila u eri Hladnog rata

Obavezno pročitajte

Sjedinjene Američke Države se u odnosima sa Rusijom rukovode stalnom željom da se samopotvrđuju u duhu Hladnog rata, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

„Čini se da je Vašingtonu potrebno da se stalno samopotvrđuje kroz konkurenciju sa Rusijom. Izgleda kao da duh Sovjetskog Saveza još luta hodnicima moći američke prestonice, a Hladni rat se uopšte nije završio“, rekao je Antonov, prenosi „Njuzvik“.

Ambasador se zapitao zašto je Sjedinjenim Američkim Državama toliko važno da stvore zonu nestabilnosti u blizini ruskih granica i dodao da je u američkoj krvi gen „izuzetnosti“.

Mnogi američki političari i dalje razmišljaju i deluju po zakonima hladnoratovske ere, a ponovno uspostavljanje autoriteta Moskve postalo je glavobolja za Vašington, primetio je Antonov.

U kontekstu sukoba u Ukrajini, šef ruske diplomatske misije primetio je da je Vašingtonu mnogo lakše da konsoliduje društvo unutar Sjedinjenih Američkih Država i u zapadnom taboru u celini oko slike „spoljnog neprijatelja“ koji podriva vrednosti demokratskog sveta.

„Istovremeno uvek može da svali krivicu za svoje probleme i pogrešne procene na Rusku Federaciju i iskoristi Rusiju kako bi opravdao svoje neviđene vojne rashode. Osim toga, pod izgovorom događaja u Ukrajini, američka administracija uništava uzajamno korisne veze između Rusije i Evrope, čineći ovu drugu zavisnom od Vašingtona“, ocenio je diplomata.

„Decenijama nakon raspada Sovjetskog Saveza, Sjedinjene Američke Države su ciljano radile na stvaranju antiruskog uporišta na ukrajinskoj teritoriji. Preko nevladinih organizacija i direktnog mešanja u procese donošenja državnih odluka, Amerikanci su doprineli da čak i školska deca upijaju u sebe neprijateljstvo prema svemu ruskom“, zaključio je on.

Ambasador smatra da se Vašington sve više uvlači u ukrajinski sukob, gubeći instinkt samoodržanja, a isporuke sve moćnijeg naoružanja Kijevu govore o raspoloženju SAD za eskalaciju.

Prema njegovim rečima, predstoji dug put izgradnje multipolarnog sveta, a u toku ove transformacije rusko-američko rivalstvo neće prestati preko noći. Međutim, ako se to nastavi, trebalo bi da bude zasnovano na međusobnom poštovanju, primetio je ambasador.

„Ruska Federacija se zalaže da se u budućem sistemu međunarodnih odnosa vodi računa o interesima svih učesnika i da bi novi razvojni centri u Aziji, Africi, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku mogli ravnopravno da utiču na globalne procese zajedno sa Rusijom i SAD. Naši predlozi nalaze sve više razumevanja i podrške u različitim regionima planete“, naglasio je Antonov.

„Bilo bi naivno verovati da će u toku ove transformacije suparništvo između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američki Država prestati preko noći. Vašington će svakako činiti sve kako bi zadržalo svoje vodeće pozicije i ugušilo naš glas“, dodao je ambasador.

Kako je primetio, „rusko-američka konfrontacija, ako joj je suđeno da se nastavi, mora da se zasniva na uzajamnom poštovanju“.

„U današnjim realnostima ne vidimo takvo raspoloženje Vašingtona. Naprotiv, rusofobija toliko prevladava nad stvaranjem i zdravim razumom da se SAD sve dublje uvlače u ukrajinski sukob, gubeći instinkt samoodržanja“, naglasio je ambasador.

On je istakao da su posledice daljeg povećanja isporuka oružja „kijevskim kriminalcima“ zaista nepredvidive.

„(Američka) administracija potpuno ignoriše našu zabrinutost koju svim raspoloživim kanalima iznosimo sagovornicima. Praktični koraci Bele kuće, koja neprestano ‘podiže ulog’ slanjem sve moćnijeg oružja, govore o jednom: Vašington dovodi stvari do eskalacije“, ocenio je Antonov.

Antonov je ranije izjavio da je Moskva konačno stekla status protivnika Vašingtona i da trenuntno niko u SAD nije raspoložen za dijalog. Istovremeno je naglasio da Moskva i Vašington još nisu dostigli vrhunac napetosti kakav je bio tokom Kubanske krize. Osim toga, diplomata je pozvao Sjedinjene Američke Države da shvate da Rusiju neće uspeti da „uklone“ ili „ponište“.

Odnosi između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država naglo su se zaoštrili nakon početka specijalne operacije u Ukrajini u februaru. Ubrzo nakon toga, Zapad je, uključujući SAD, uveo sankcije i povećao isporuke oružja i vojne tehnike Kijevu vredne milijarde dolara. Kontakti između Moskve i Vašingtona, kako je ranije rečeno u američkoj administraciji, trenutno postoje samo po veoma ograničenom spektru pitanja.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

PORUKA NEMCIMA IZ RUSKE DUME: Uništićemo vaše tenkove kao i pre 80 godina

Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume, izjavio je da će tenkovi koje će Nemačka isporučiti Ukrajini doživeti istu sudbinu kao...

Još priča na sličnu temu