7.6 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

RUSKA CRKVA UZ SVOJ NAROD: Pozivaju ODKB, ŠOS i BRIKS da zaštite porodicu i tradicionalne vrednosti

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ruska pravoslavna crkva predlaže da se usvoje specijalni međunarodni akti za utvrđivanje tradicionalnih vrednosti u modernom svetu, a platforme za diskusiju mogle bi biti ODKB, BRIKS i ŠOS, saopštio je predsednik komisije za pitanja porodice, zaštite materinstva i dece pri Patrijaršiji RPC, Fjodor Lukjanov na forumu „Armija-2022“.

„Imamo zajedničke tradicionalne vrednosti koje nas ujedinjuju i kojima je danas posebno potrebna zaštita. Novi izazovi koji su se pojavili pred čovečanstvom zahtevaju pokretanje inicijative za usvajanje međunarodnih akata koji odgovaraju pretnjama i rizicima. Platforme za diskusiju mogu biti Organizacija Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), BRIKS (koju čine: Rusija, Brazil, Indija, Kina i Južnoafrička republika) i Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS). To će omogućiti da organizacije dobiju objedinjavajući značaj, učiniće ih institucijama koje će garantovati mir i prosperitet za čovečanstvo“, rekao je Lukjanov.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, danas postoji neverovatna potreba za usavršavanjem bioetičkog zakonodavstva koje ograničava eksperimentisanje na ljudima u svim fazama razvoja, počevši od začeća.

U sferi socijalnih odnosa, po oceni zvaničnika Ruske pravoslavne crkve, potrebni su akti za zaštitu porodice kao saveza muškarca i žene i „zaštite prava biološkog pola – biti onakvim čovekom kakvim se rodimo, muškarcem i ženom“. U sferi informativne i duhovne bezbednosti neophodno je razgovarati o zaštiti ličnosti i dostojanstvu čoveka u digitalnom prostoru, naveo je on.

Ruskoj pravoslavnoj crkvi (RPC) smatraju da su potrebne nove platforme i institucije kako bi se napisali i implementirali takvi pravni akti u nacionalnom zakonodavstvu i dodaje, da je besmisleno menjati postojeće.

- Advertisement -

Lukjanov ističe da moskovski patrijarh i komisija za pitanja porodice imaju iskustvo u organizaciji događaja u sferi zaštite tradicionalnih vrednosti.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti